Aristide Maillol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aristide Maillol: La nuit, Stuttgart

Aristide Maillol (ransk. [mɑjɔl], 8. joulukuuta 186127. syyskuuta 1944) oli ranskalainen kuvanveistäjä, taidemaalari ja graafikko.

Aristide Maillol oli syntyperältään katalaani. Hän toimi aluksi kuvakudosten tekijänä ja taidemaalarina, kunnes 40-vuotiaana keskittyi kuvanveistoon. Hänen työnsä keskeinen aihe oli naisvartalo, jota hän kuvasi klassiseen henkeen.[1] Maillol'n naisveistoksille tyypillistä ovat vankat raajat ja paksut nilkat.[2]Auguste Rodin tuki Maillol'ta hänen uransa alussa. Maillol'n figuratiivinen kuvakieli oli kansainvälisen kuvanveiston esikuvana toisen maailmansodan loppuun asti, kun kuvanveistotaiteessa siirryttiin kohti klassismia.

Maillol kuoli liikenneonnettomuudessa 82-vuotiaana.

  1. Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Maillol, Aristide”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 164. Alkuteos Howat, Gerald & Wallis, Frank (toim.): Who Did What? Mitchell Beazley Illustrated Biographical Dictionary. Mitchell Beazley 1985. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.
  2. Ilvas, Juha: Wäinö Aaltonen. Teoksessa Kansallista taidetta - Suomalaista taidetta Kansallis-Osake-Pankin kokoelmissa, s. 140. Helsinki: Kansallis-Osake-Pankki, 1989. ISBN 951-889-000-5.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.