Aristarkhos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tähtitieteilijää. Kuussa sijaitsevaa kraatteria käsitellään artikkelissa Aristarkhos (kraatteri)
Aristarkus Samoslainen, veistos Thessalonikin Aristoteles-yliopistossa, Kreikassa.

Aristarkhos Samoslainen (m.kreik. Ἀρίσταρχος ὁ Σάμιος, noin 310230 eaa.) oli antiikin kreikkalainen tähtitieteilijä. Hän oli ensimmäinen tunnettu tähtitieteilijä tai filosofi, joka ehdotti heliosentristä eli aurinkokeskistä aurinkokuntaa.[1] Aristarkhoksen idea aurinkokeskisestä maailmankaikkeudesta on säilynyt selvimmin Arkhimedeen teoksessa "Hiekanjyvien laskija", jossa Arkhimedes käyttää Aristarkhoksen hypoteesia esimerkkinä maailmankaikkeudesta, joka olisi valtavasti oman aikansa arvioita suurempi. Aristarkhoksen mahdollinen oma teos ko. hypoteesistä ei ole säilynyt.

Aristarkhoksen ajatukset jäivät geosentristä eli maakeskistä aurinkokuntamallia kannattaneiden filosofien kuten Klaudios Ptolemaios (Almagest, n. 150 jaa.) ja Aristoteleen varjoon. Heliosentrisen mallin keksi uudelleen lähes 2000 vuotta myöhemmin Nikolaus Kopernikus, minkä vuoksi Aristarkhosta kutsutaan joskus nimellä ”Kreikkalainen Kopernikus”.

Lisäksi hän määritti tarkemman arvon aurinkovuodelle ja laski geometrian avulla Auringon ja Kuun koot, jotka ovat epätarkkoja puutteellisista havainnoista johtuen.

Aristarkhos on antanut nimensä kraatterille Kuussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Evans: Aristarchus of Samos Encyclopedia Britannica. Viitattu 1.3.2017 (englanniksi) .

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aristarkhos.