Aristarkhos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tähtitieteilijää. Kuussa sijaitsevaa kraatteria käsitellään artikkelissa Aristarkhos (kraatteri)

Aristarkhos Samoslainen (muinaiskreikaksi Ἀρίσταρχος ὁ Σάμιος; n. 310230 eaa.) oli antiikin kreikkalainen tähtitieteilijä. Hän oli ensimmäinen tunnettu tähtitieteilijä tai filosofi, joka ehdotti heliosentristä eli aurinkokeskeistä aurinkokuntaa. Aristarkhoksen idea aurinkokeskeisestä maailmankaikkeudesta on säilynyt selvimmin Arkhimedeen teoksessa "Hiekanjyvien laskija", jossa Arkhimedes käyttää Aristarkhoksen hypoteesia esimerkkinä maailmankaikkeudesta, joka olisi valtavasti oman aikansa arvioita suurempi. Aristarkhoksen mahdollinen oma teos ko. hypoteesistä ei ole säilynyt.

Aristarkhoksen ajatukset jäivät geosentristä eli maakeskeistä aurinkokuntamallia kannattaneiden filosofien kuten Klaudios Ptolemaios (Almagest, n. 150 jaa.) ja Aristoteleen varjoon. Heliosentrisen mallin keksi uudelleen lähes 2000 vuotta myöhemmin Nikolaus Kopernikus, minkä vuoksi Aristarkhosta kutsutaan joskus nimellä ”Kreikkalainen Kopernikus”.

Lisäksi hän määritti tarkemman arvon aurinkovuodelle ja laski geometrian avulla Auringon ja Kuun koot, jotka ovat epätarkkoja puutteellisista havainnoista johtuen.

Aristarkhos on antanut nimensä kraatterille Kuussa.