Ari Pelkonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ari Pelkonen
Henkilötiedot
Syntynyt1978
Pori
Taiteilija
Ala taidegraafikko
Palkinnot

Vuoden Nuori Taiteilija 2012 -tunnustus

Ari Pelkonen[1][2][3] (s. 1978 Pori) on suomalainen Helsingissä asuva ja työskentelevä taidegraafikko. Pelkonen on valmistunut Turun Taideakatemiasta kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2004 ja Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2007. Vuodesta 2020 Pelkonen on ollut Valtion taideteostoimikunnan jäsen. Pelkonen on toiminut vuodesta 2009 opetustehtävissä Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa taidegrafiikan opetusalueella.

Pelkosen taiteellinen työskentely linkittyy voimakkaasti painetun taiteen kenttään. Pelkosen teoksissaan käyttämät painotekniikat, maalaus, liikkuva kuva ja kolmiulotteisuus ovat kaikki keinoja hahmottaa painetun taiteen kenttää ja osaltaan laajentaa käsitystä mitä painettu taide ja taidegrafiikka ovat nykytaiteessa.

Omakohtaisten aiheiden ohella Pelkosen teosten lähtökohdat ovat painetun taiteen käsitteistössä. Rakennetut kuvat, peittyminen ja paljastuminen, siirtyminen ja välittyminen ovat läsnä. Yhteistyö painetun taiteen menetelmien ja materiaalien kanssa, sekä itse käsillä tekeminen ovat Pelkosen taiteentekemisen keskiössä.

Pelkonen valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2012.

Pelkosen teoksia on monissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa, mm. Kiasma, Saastamoisen säätiö, Jenni ja Antti Wihurin säätiö sekä Suomen Valtion taidekokoelmissa. Hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ARI PELKONEN ARI PELKONEN. Viitattu 19.2.2017.
  2. Taiteilijat - Kuvataiteilijamatrikkeli www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi. Viitattu 19.2.2017.
  3. Pelkonen Ari - Suomen Puupiirtäjien Seura www.puupiirtajat.fi. Viitattu 19.2.2017.
  4. HELSINGISTÄ // WESTERN EXHIBITIONS - THE SEEN | Chicago's International Online Journal THE SEEN | Chicago's International Online Journal. Viitattu 19.2.2017. (englanniksi)