Argonne National Laboratory

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Argonne National Laboratory


Argonne National Laboratory on yksi Yhdysvaltojen suurimmista energian tutkimuskeskuksista. Se on myös kansakunnan ensimmäinen kansallinen laboratorio, joka aloitti toimintansa vuonna 1946.

Argonne on Chicagon yliopiston metallurgian laboratorion suora jälkeläinen, joka oli osana toisen maailmansodan aikaista Manhattan-projektia. Vuonna 1942 joulukuun 2. päivänä Enrico Fermi ja noin 50 kollegaansa kehittivät maailman ensimmäisen ydinketjureaktion. Sodan jälkeen Argonne luovutti ydinreaktorikehityksensä rauhanomaisiin tarkoituksiin. Vuosien saatossa Argonne on laajentanut tutkimustaan monille muille tieteen osa-alueille kuten tekniikan ja teknologian saralle. Argonne ei ikinä ole toiminut aseiden kehittelyyn osallistuneena laboratoriona.

Nykyisinmilloin? laboratoriolla on noin 2 900 työntekijää, joista tuhat on tieteilijöitä ja insinöörejä ja noin 600:lla on tohtorin tutkinto. Argonne'n vuosittainen operatiivinen budjetti on noin 475 miljoonaa dollaria johtuen useista sadoista tutkimusprojekteista, jotka vaihtelevat atomitutkimuksesta ilmaston muutoksen tutkimukseen. Vuodesta 1990 Argonne on tehnyt yhteistyötä yli 600 yrityksen ja lukuisten osavaltioiden järjestöjen ja organisaatioiden kanssa.

Argonne ja tiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieteen sektorilla Argonne toimii seuraavilla osa-alueilla:

Yleistiede etsii ratkaisuja moniin tieteellisiin haasteisiin. Näitä ovat muun muassa kokeellinen ja teoreettinen materiaalitutkimus, fysiikka, kemia, biologia, energiafysiikka sekä matematiikka ja informaatiotieteet mukaan lukien ohjelmointi. Argonne'n yleistiede etsii ratkaisuja jokapäiväisiin yhteiskunnallisiin teknologisiin läpimurtoihin.

Tieteentutkimus: laboratorioiden suunnittelu, rakentaminen ja toiminta sivistyneisiin tutkimusmenetelmiin saattaisivat olla liian kalliita yksittäiselle yritykselle tai yliopistolle rakentaa ja ylläpitää. Siksi näihin tarkoituksiin käytetään tiedemiehiä Argonne'sta, mutta myös teollisuussektorilta, akateemisista laitoksista ja muista laboratorioista.

Energiantutkimus-ohjelma etsii ratkaisuja luotettavaan energian toimitusketjuun ja puhtaaseen luontoystävälliseen energiantuotantoon ja -käyttöön tulevaisuudessa. Argonne'n tiedemiehet ja tutkijat kehittävät edistyksellisiä energiansäilöntäkeinoja ja polttoainekennoja, mutta myös energian jakelu- ja tuotantokeinoja ja varastointimenetelmiä.

Ympäristöjohtaminen tarkoittaa ympäristönhallintamenetelmiä ja ratkaisuja kansallisiin ympäristökysymyksiin. Tutkimuskohteina ovat vaihtoehtoiset energiamuodot, ympäristöriskien hallinta ja arviointi, jätehaittojen ympäristönhallinta ja minimoiminen, elektrometallurginen uhkaselvennä sekä uudet menetelmät ja teknologiat koskien ympäristön saastumisen torjuntaa ja ydinvoimalaitosten ikääntymisen ehkäisemistäselvennä.

Kansallinen turvallisuus: Argonne'n vahvuudet liittyvät ydinpolttoaineketjun asiantuntevaan hallintaan, biologiaan, kemiaan ja systeemien mallintamiseen ja analyyseihin. Tämä auttaa kehittämään uudenlaisia välineitä, joilla voidaan ehkäistä biologisia, kemiallisia ja radioaktiivisia uhkia.