Archaeoraptor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Archaeoraptorin väärennetty fossiili.

Archaeoraptor oli fossiili, jonka uskottiin olevan linnun ja liskon välimuoto. Se kuitenkin paljastui väärennökseksi.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 1999 National Geographic julkaisi uutisen Liaoningin maakunnasta Kiinasta löytyneestä fossiilista, joka oli tulkittavissa liskon ja linnun välimuodoksi. Toimittaja Christopher Sloan kirjoitti, että löytö on ”todellinen puuttuva lenkki monimutkaisessa ketjussa, joka yhdistää dinosaurukset lintuihin”[1]. Väitetty välimuoto sai nimekseen Archaeoraptor liaoningensis. Paljastui, että kiinalaiset fossiilinkerääjät olivat väärentäneet sen: ruumis oli Yanornis martini -fossiililta ja häntä oli peräisin Microraptor zhaoianus -fossiililta.

National Geographic sai moitteita uutisoinnista, koska vertaisarvioidut lehdet Nature ja Science olivat molemmat hylänneet Archaeoraptor-uutisen ja ilmoittaneet, että uutinen ei täyttänyt lehtien standardeja, koska oli syytä epäillä, että fossiilia oli käsitelty ja että se oli laittomasti salakuljetettu Utahin Monticellon dinosaurusmuseoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How Fake Fossils Pervert Paleontology [Excerpt; Scientific American] Scientific American. Viitattu 15.11.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]