Apteekkimuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apteekkimuseo & Qwenselin talo
Apteekkimuseo sijaitsee Qwenselin talossa (kuvan vasemman reunan punainen talo) Aurajoen rannalla
Apteekkimuseo sijaitsee Qwenselin talossa (kuvan vasemman reunan punainen talo) Aurajoen rannalla
Tyyppi erikoismuseo
Sijainti Läntinen Rantakatu 13b, 20100 Turku[1][2]
Perustettu [3]View and modify data on Wikidata
Ylläpitäjä Turun kaupunki
Johtaja Museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen
Kotisivut www.turku.fi/apteekkimuseo
Koordinaatit 60.4485°N, 22.2677°E
Kartta
Apteekkimuseo & Qwenselin talo

Apteekkimuseo on Turun ydinkeskustassa toimiva erikoismuseo. Se sijaitsee Turun kaupungintalon naapuristossa, niin sanotussa Qwenselin talossa.[1] Sisäpihan 1700-luvulta peräisin olevassa asuinsiivessä palvelee museokahvila Café Qwensel.[4]

Qwenselin talo on Turun vanhin omavaraistalouden ajalta säilynyt porvaristalo.[1] Talo rakennettiin Pietari Brahen 1652 laadituttamassa asemakaavassa aatelistolle varatulle alueelle noin vuonna 1700. Pakaritupasiiven pohjoispäässä sijaitsevat entiset talli-, lantala- ja käymälätilat sekä navetta. Linnankadun (ent. Kuningattarenkadun) varrella oli Pippingien valistusajan puutarha omenapuineen ja kasvilavoineen.

Museossa esitellään 1700-luvun säätyläiskoti ja 1800-luvun apteekki saman katon alta. Lisäksi museossa on johdantonäyttely, joka valottaa rakennuksen ja sen asukkaiden historiaa.

Myöhemmin rakennetussa kauppasiivessä on sisustettu 1800-luvun apteekki, johon kuuluu materiaali- ja yrttihuone, kaksi laboratoriota ja offisiini. Offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus.

Perusnäyttelyiden lisäksi museossa on vuosittain vaihtuvia pienoisnäyttelyitä ja ohjelmatoimintaa.

Uudistushanke 2016–18[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apteekkimuseon ja Qwenselin talo uudistettiin vuosina 2016–2018. Päätavoitteena oli esteettömyyden parantaminen, sekä näyttelykokonaisuuksien selkeyttäminen ja lisäinformaation parempi saatavuus museotiloissa. Sisäänkäynti siirrettiin joen puolelta sisäpihalle. Näyttelysiivessä sijainnut Åke Lydmanin apteekkiastioiden kokoelmanäyttely ja 1920-luvun lääketutkimuslaboratorio, ja farmasiahistorian näyttely purettiin. Edellä mainittujen apteekkihistorian esittelyjen tilalle tehtiin yleisöpalvelutiloja ja Qwenselin talon historiaa sekä Apteekkimuseota taustoittava näyttely.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Museokortti, museot.fi. Viitattu 23.7.2016.
  2. Sijainti Turun kaupunki, turku.fi. Viitattu 23.7.2016.
  3. https://www.turku.fi/apteekkimuseo-ja-qwenselin-talo/herrainkulmasta-museoalueeksi/museoksi. Tieto on haettu Wikidatasta.
  4. Kahvila Turun kaupunki, turku.fi. Viitattu 23.7.2016.
  5. Uudistunut ja 60 vuotta täyttävä Apteekkimuseo ja Qwenselin talo avaa ovensa 1. kesäkuuta - ePressi epressi.com. Viitattu 14.8.2018.