Koordinaatit: 60.075°N, 20.363°E

Apteekkarin väylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Apteekkarin väylä vihreällä ja Nyhamn-Rödskär väylä punaisella.

Kihti – Maarianhamina väylä koostuu useammasta lyhyemmistä väylän osasta. Sen yksi lyhyt osa on Apteekkarin väylä, joka sijaitsee Föglön länsipuolella. Apteekkarin väylä eroaa Nyhamn-Rödskär väylästä Nötön saaren Börkenin niemen kohdalla ja kulkee Hässlön ja Sandön saarten välistä, ohittaen Järsön ja liittyy takaisin Nyhamn-Rödskär väylään Prästskärin kohdalla. Apteekkarin väylän pituus on noin 9 km ja mitoitussyväys 7 m. Väylää kuljetaan molempiin suuntiin.

Julgrundin (tai Hjulgrundin) kapeikko sijaitsee Julholmskläppen ja Yttre Julholmskläppen -saarten välissä. Kapeikossa on ohitus- ja kohtaamiskielto sekä nopeusrajoitus 24 km/h poijujen Märrskär ja Julkläpp välillä.

Maarianhaminalainen kunnallis- ja maakuntapolitiikko, apteekkari Fjalar Grönberg oli innokas veneilijä. Hänen aloitteestaan rakennettiin Långnäsin satama ja hän ehdotti Suomen ja Ruotsin välisen laivaliikenne siirrettäväksi ohjattiin väylälle, joka siyttemmin nimettiin Apteekkarin väyläksi.[1]

M/s Amorellan onnettomuudet Julgrundissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14. joulukuuta 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M/s Amorella

Viking Linen M/s Amorella oli matkalla Turusta Maarianhaminan kautta Tukholmaan välisatamanaan Maarianhamina. Pian Sandön sivuutuksen jälkeen käännyttäessä kohti Hjulgrundin kapeikkoa aluksen sähköjärjestelmään tuli häiriö, joka aiheutti aluksen ohjattavuuden menetyksen. Sähköhäiriön kesto oli tavanomaista pidempi, minkä johdosta hallittu ohjailukyky oli menetettynä noin 4 minuutin ajan. Amorella ajautui väyläalueen ulkopuolelle karille. Paikalle saapuneet sukeltajat raportoivat aluksen makaavan jyrkästi edessään nousevalla,sileällä kalliolla ja jossa ainoastaan aluksen keulapiikki oli 3-4 metrin matkalta kiinni. Matkustajien evakuointitarvetta ei ollut. Aluksen irrotus karilta ja siirto Maarianhaminaan tehtiin turvallisesti. Myöhemmin Amorella siirtyi Maarianhaminasta STX Europen Rauman telakalle, jossa sen vauriot korjattiin[2].

20 syyskuuta 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M/s Amorella oli matkalla Turusta Maarianhaminaan. Apteekkarin väylällä Sandön loiston jälkeen tapahtuneen käännöksen jälkeen alus oli selvästi väyläaluella, mutta hieman etelämpänä. Aluksen vauhtia hiljennettiin Julgrundin kapeikon nopeusrajoituksen vuoksi pienentämällä propulsiotehoa. Aluksen oikeanpuoleisen potkurin lapakulmat pienenivät ja siirtyivät peruutukselle. Propulsiotehon epätasapainon ja oikean potkurin jarruttavan vaikutuksen vuoksi alus alkoi kääntyä loivasti oikealle. Amorella ajoi Julgrundin jääpoijun yli ja sai ensimmäisen pohjakosketuksen. Pohjakosketukset osuivat aluksen kylkeen, vesirajan alapuolelle, ja meneillään ollut käännös lisäsi törmäyksen sivuttaisvoimaa. Alus kallistui matalikon nostamana.

Vaurioiden laajuuden selvitessä ja aluksen kallistuessa oikealle sekä keulasyväyksen lisääntyessä aluksen päällikkö päätti ajaa aluksen kiinni Järsön saaren rantaan.

Matkustajien evakuointi tapahtui usealla pienaluksella ja heidät vietiin Långnäsin ja Svinön satamiin, joista matkustajat kuljettiin linja-autoilla Maarianhaminan evakuointikeskukseen. Amorella hinattiin korjattavaksi Turun Korjaustelakalle Naantaliin[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lumparlands kommun: Apteekkarin väylä 22.5.2020. Lumparlands kommun.
  2. Otteita Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostuksesta M2013-06 / M/S AMORELLA (FIN), sähköhäiriö ja karilleajo Ahvenanmaan saaristossa 14.12.2013
  3. Otteita Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostuksesta M2020-02 / M/S Amorellan pohjakosketus ja rantaan ajaminen 20.9.2020 Långnäsin kaakkoispuolella