Apassilinnake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apassilinnake
Fort Apache
Ohjaaja John Ford
Käsikirjoittaja Frank S. Nugent
Perustuu James Warner Bellahin tarinaan Massacre
Tuottaja
Säveltäjä Richard Hageman
Kuvaaja Archie Stout
Leikkaaja Jack Murray
Tuotantosuunnittelija James Basevi
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä RKO Pictures
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 125 min.
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $ 2 500 000 (arvio)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Apassilinnake (myös Apashilinnake, engl. Fort Apache) on John Fordin ohjaama ja tuottama yhdysvaltalainen lännenelokuva vuodelta 1948. Elokuvan päärooleissa näyttelevät John Wayne (kapteeni Kirby York), Shirley Temple (Philadelphia Thursday) ja Henry Fonda (everstiluutnantti Owen Thursday). Elokuva aloitti John Fordin ja John Waynen yhteisen, niin kutsutun ratsuväkitrilogian, jonka seuraavat osat olivat Keltainen nauha (1949) ja Rio Grande (1950).

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Yhdysvaltain sisällissodan jälkeen kapteeni Kirby Yorkin (Wayne) odotetaan saavan komentoonsa ratsuväen etuvartiolinnakkeen, Fort Apachen. York komensi ratsuväkirykmenttiä sisällissodassa ja olisi hyvin pätevöitynyt linnakkeen komentajan tehtäviin. Yllättäen ja monien pettymykseksi linnakkeen komentajuus annetaan kuitenkin everstiluutnantti Owen Thursdaylle (Fonda). Thursday oli valmistunut West Pointin sotilasakatemiasta ja toimi sisällissodan aikaan kenraalina. Huolimatta taistelukokemuksestaan sisällissodassa, Thursdaylla ei ole lainkaan kokemusta intiaaneista, joita hänen tulisi kaitsea ja on vieläpä luonteeltaan itsekeskeinen ja arrogantti.

Leskeytyneen everstiluutnantin mukana tulee hänen tyttärensä Philadelphia (Shirely Temple) joka pian iskee silmänsä aliluutnantti Michael Shannon O’Rourkeen (John Agar). Tämän isä on sotilasmestari Michael O’Rourke, joka toimi Irlantilaisen prikaatin majurina sisällissodassa ja sai palkinnoksi urhoollisuudestaan Medal of Honorin. Nuorempi O’Rourke oli myös suorittanut West Pointin ja saanut upseerin pätevyyden. Kuitenkin luokkatietoinen everstiluutnatti kieltää jyrkästi tytärtään tapailemasta O’Rourkea, koska ei pidä tätä ”herrasmiehenä”.

Kun intiaanien keskuudessa puhkeaa levottomuuksia, joiden alkuunpanijana on Cochise (Miguel Inclan), Thursday viittaa kintaalla Yorken neuvoille kohdella intiaaneja kunnioittavasti ja korjata ne ongelmat, joita korruptoitunut intiaaniasiamies Silas Meacham (Grant Withers) on aikaansaanut. Thursdayn kyvyttömyys käsitellä Meachamin asiaa ja jääräpäinen kiinnipitäminen siitä, että Meacham on hallituksen asiamies (vaikkakin Thursdayn henkilökohtaisesti halveksima) ja siten oikeutettu armeijan tukeen , yhdistettynä hänen ylimieliseen asenteeseensa Apasseja kohtaan, ajavat Apassit avoimeen kapinaan. Kunnianhimoinen Thursday määrää, vastoin Yorkin neuvoja, rykmentin suoraan hyökkäykseen kohti kukkuloita eli tekemään juuri niin kuin Cochise haluaakin hänen tekevän. Thursday erottaa Yorkin ja määrää tämän pysymään taustalla ja nimittää hänen tilalleen kapteeni Collingwoodin (George O'Brien).

Thursdayn määräysten mukaan York pitää nuoremman O’Rourken poissa taistelusta. Lähes koko Thursdayn johtama osasto tuhotaan, mutta muutama sotilas onnistuu perääntymään harjanteelle, missä York on asemassa. Thursday itse selviää hengissä, mutta palaa sitten kuolemaan piiritettyjen miestensä kanssa. Cochise säästää Yorkin ja tämän mukana olevat muutamat sotilaat koska tietää Yorkin olevan kunniallinen mies.

Myöhemmin, nyt everstiluutnantiksi ylennetty York komentaa rykmenttiä. Tapaamisessaan kirjeenvaihtajien kanssa, hän esittelee adjutanttinsa luutnantti O’Rourken joka nyt on avioitunut Philadelphia Thursdayn kanssa. Reportteri kysyy Yorkilta onko tämä nähnyt kuuluisaa maalausta ”Thursdayn hyökkäys”. York, joka valmistautuu johtamaan uutta ja vaivalloista sotaretkeä Apasseja vastaan, vastaa että maalaus on täysin tarkka, vaikka mielessään ajatteleekin Thursdayn olleen onneton taktikko ja johti miehensä tuhoon. York vielä tähdentää reportterille että rykmentti ei koskaan tule unohtamaan näitä miehiä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 John Wayne  kapteeni Kirby York  
 Henry Fonda  everstiluutnantti Owen Thursday  
 Ward Bond  sotilasmestari Michael O’Rourke  
 Shirley Temple  Philadelphia Thursday  
 John Agar  luutnantti Michael Shannon ”Mickey” O’Rourke  
 Dick Foran  kersantti Quincannon  
 Pedro Armendáriz  kersantti Beaufort  
 Miguel Inclan  Cochise, Apassien päällikkö  
 Victor McLaglen  kersantti Festus Mulcahy  
 Guy Kibbee  kapteeni Dr. Wilkens  
 Anna Lee  Emily Collingwood  
 George O’Brien  kapteeni Sam Collingwood  
 Jack Pennick  kersantti Daniel Schattuck  
 Irene Rich  Mary O’Rourke  
 Grant Withers  Silas Meacham, intiaaniasiamies  
 Movita  Guadalupe, Thursdayn kokki  
 Ray Hyke  luutnantti Gates, Thursdayn adjutantti  

Kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa ulkokohtauksista kuvattiin Monument Valleyssa, Utahissa. Itse Fort Apachen linnoitus sekä intiaaniasiamiehen toimisto kuvattiin Corrigan Movie Ranchilla, Santa Susanna vuoriston juurella, itäisessä Venturan piirikunnassa, eteläisessä Kaliforniassa.

Elokuvan tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan virallinen tuotto oli  $445 000 eli nykyrahassa noin 4,5 miljoonaa dollaria.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 elokuva sai kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]