Anturanahkajäkälä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anturanahkajäkälä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Alakaari: Pezizomycotina
Luokka: Lecanoromycetes
Alaluokka: Lecanoromycetidae
Lahko: Nahkajäkälät Peltigerales
Heimo: Nahkajäkälät Peltigeraceae
Suku: Nahkajäkälät Peltigera
Laji: malacea
Kaksiosainen nimi

Peltigera malacea
(Ach.) Funck

Katso myös

  Anturanahkajäkälä Wikispeciesissä
  Anturanahkajäkälä Commonsissa

Anturanahkajäkälä (Peltigera malacea) on nahkajäkälien sukuun kuuluva jäkälä. Sen yläpinta on harmaanvihreä tai ruskeanharmaa ja himmeä. Kosteana se on vihreänharmaa tai siniharmaa. Alapinta on jokseenkin suoneton, reunoilta vaalea ja keskeltä musta. Liuskat ovat noin 1–2 senttimetriä leveitä. Kasvustot voivat olla jopa 20 senttimetriä halkaisijaltaan. Kasvaa koko Suomessa kalliosammalikoissa, kangasmetsien sammalikoissa ja paljaalla maalla. Anturanahkajäkälä muistuttaa rakenteeltaan ja kasvupaikkavaatimuksiltaan suuresti pilkkunahkajäkälää (Peltigera aphthosa).[1] Anturanahkajäkälän leväosakas on sinilevä (Nostoc).

Anturanahkajäkälä on luokiteltu Suomessa silmälläpidettäväksi lajiksi. Anturanahkajäkälän jäkäläaineena eli sekundaarisena aineenvaihduntatuotteena esiintyy tenuioriinia (C26H24O10), metyyligyroforaattia (C25H22O10), gyroforahappoa (C24H20O10) ja triterpenoideja.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Stenroos, Soili., Ahti, Teuvo: Suomen jäkäläopas, s. 328. Kasvimuseo, Luonnontieteellinen keskusmuseo, 2011. 891410495. ISBN 9789521068041. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.