Antonios Diogenes

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antonios Diogenes (m.kreik. Αντώνιος Διογένης; lat. Antonius Diogenes; ensimmäinen vuosisata jaa.) oli antiikin kreikkalainen kirjailija, joka tunnetaan romaanista Ta hyper Thoulen apista (m.kreik. Τὰ ὑπὲρ Θούλην ἄπιστα, "Thulen takaiset uskomattomat [ihmeet]").

Antonioksesta ei tiedetä muuta kuin se, mitä hänen nimensä Antonios tai latinaksi Antonius kertoo: tekijä vaikuttaa ottaneen jostain syystä nomen gentilen roomalaiselta Antoniusten suvulta. Antonios eli mahdollisesti ensimmäisellä vuosisadalla jaa.,[1] mutta hänet on ajoitettu myös 100- ja 200-luvuille. Hänen ajoituksensa oli tuntematon myös Fotiokselle, jolta on säilynyt yhteenveto hänen teoksestaan.[2][3]

Antonioksen teos oli matkakertomus, joka kertoi nimensä mukaisesti ihmeellisistä matkoilla kohdatuista asioista Thulen tuolla puolen. Se ei ole säilynyt nykyaikaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Holzberg, Niklas: The ancient novel: an introduction, s. 57. Routledge, 1995. ISBN 0415107520. Teoksen verkkoversio.
  2. Fotios: Bibliotheke, cod. 166.
  3. Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 1020. Osa I. Boston: Little, Brown and Company, 1859. Teoksen verkkoversio.