Antonios Diogenes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antonios Diogenes (m.kreik. Αντώνιος Διογένης, Antōnios Diogenēs; lat. Antonius Diogenes; ensimmäinen vuosisata jaa.) oli antiikin kreikkalainen kirjailija, joka tunnetaan romaanista Thulen takaiset ihmeet (Ta hyper Thūlen apista).

Antonioksesta ei tiedetä muuta kuin se, mitä hänen nimensä Antonios tai latinaksi Antonius kertoo: tekijä vaikuttaa ottaneen jostain syystä nomen gentilen roomalaiselta Antoniusten suvulta. Antonios eli mahdollisesti ensimmäisellä vuosisadalla jaa.,[1] mutta hänet on ajoitettu myös 100- ja 200-luvuille. Hänen ajoituksensa oli tuntematon myös Fotiokselle, jolta on säilynyt yhteenveto hänen teoksestaan.[2][3]

Antonioksen teos oli matkakertomus, joka kertoi nimensä mukaisesti ihmeellisistä matkoilla kohdatuista asioista Thulen tuolla puolen. Se ei ole säilynyt nykyaikaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Holzberg, Niklas: The ancient novel: an introduction, s. 57. Routledge, 1995. ISBN 0415107520. Teoksen verkkoversio.
  2. Fotios: Bibliotheke, cod. 166.
  3. Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 1020. Osa I. Boston: Little, Brown and Company, 1859. Teoksen verkkoversio.