Anton Salviander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sairashuoneenkatu 1

Anton Salviander (1873 Kemiö1939 Turku) oli Turussa vaikuttanut rakennusmestari, joka oli turkulaisen jugend-rakentamisen pioneereja ja joka suunnitteli Turkuun useita jugendtaloja. Salvianderin rakennuksia on säilynyt runsaasti Port Arthurin kaupunginosassa ja jonkun verran myös muualla Turussa.

Salviander valmistui Turun teollisuuskoulusta rakennusmestariksi vuonna 1896. Työskenneltyään aluksi Hangossa hän aloitti vuonna 1897 Turun kaupunginarkkitehti Arthur Kajanuksen toimistossa. Kajanuksen kuoltua Salviander jatkoi yksityisenä rakennussuunnittelijana ja urakoitsijana vuodesta 1904. Salviander otti aktiivisesti osaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Hän oli sekä Turun kaupunginvaltuuston että kirkkovaltuuston jäsen.

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirkkalankatu 9 sisäpihalta

Salviander lähestyi jugendtyyliä jo vuonna 1899 valmistuneella Sairashuoneenkatu 1:ssä sijaitsevalla puutalolla, jota koristaa korkea jugendissa suosittu kulmatorni. Monet arkkitehdit alkoivat suosia näitä piirteitä vasta tämän jälkeen, joten Salvianderia voidaan hyvin pitää jugendin uranuurtajana. Kaiken kaikkiaan Salviander suunnitteli Port Arthuriin 18 puujugendtaloa.

Myös Turun itäisissä osissa on ollut runsaasti Salvianderin kaksikerroksisia jugendtaloja, joista suurin osa on kuitenkin purettu. Jäljelle ovat jääneet Sirkkalankatu 18:ssa sijaitseva puutalo vuodelta 1902, Sirkkalankatu 9:ssä sijaitseva kivi-puutalo vuodelta 1911 ja Uudenmaankatu 15:n kivirakennus vuodelta 1908. Viimeksi mainitun arvo on merkittävä, sillä se on ainoa jäljellä oleva Salvianderin suunnittelema kivirakennus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Anton Salviander.
  • Lahtinen, Rauno – Laaksonen, Hannu: Kävely jugendtalojen Turussa. Turku: Turkuseura – Åbosamfundet, 2006.