Ante Aikio (kirjailija)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjailijaa. Kielitieteilijä Ante Aikiosta on eri artikkeli.

Ante Nils-Iisak Aikio (s. 1985, Inari) on saamelainen kirjailija, joikaaja ja yrittäjä.

Aikio kirjoittaa saamelaiseen mytologiaan pohjautuvaa Aigi -romaanisarjaa, jonka ensimmäinen osa Jänkäjärven syöverit julkaistiin Helsingin Taiteiden yössä vuonna 2013. Sarjan toinen osa kantaa nimeä Lovi, se julkaistaan Turun kirjamessuilla syksyllä 2015. Aigi -kirjasarjan ensimmäinen osa on ilmestynyt englanniksi vuonna 2015. Käännöksen on suorittanut Ville Miettinen ja sen englanninkielinen nimi on Fathoms of the Fenlake.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saamelaisen kulttuurin esiin tuominen on leimannut Ante Aikion uraa jo nuoresta pitäen. Hän aloitti joikutaiteilijana kolmevuotiaana esiintyen isänsä Niiles-Jounin kanssa Japanissa. Taiteellinen ja luova toiminta ovat sittemmin olleet vahvasti mukana hänen yritystoiminnassaan.

Joikutaiteilija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joikaajan ura alkoi jo lapsena, joten nuoresta iästä huolimatta Aikio on viettänyt useita taiteilijajuhlavuosia. Aikio vieraili vuonna 1996 Ulla Pirttijärven Hoŋkoŋ dohkká -lastenlevyllä, jonka nauhoituksissa hän pääsi kokemaan studiotyöskentelyä Nils-Aslak Valkeapään ohjauksessa. Aikuisiällään Aikio on vieraillut Korpiklaanin Jonne Järvelän sooloprojektin Jonne -esikoisalbumilla vuonna 2014. Ante ja hänen isänsä Niiles-Jouni esiintyivät Saimaa Sinfonietta -sinfoniaorkesterin kanssa Levin Neljän Tuulen Festivaaleilla vuonna 2014. Heidän esitettäväkseen sävellettiin Joikusinfonia säveltäjä Henri Sokan toimesta.

Samiland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikio kumppaneineen on perustanut Levillä sijaitsevan Samiland -näyttelyn, joka avattiin yleisölle 2011 joulukuussa. Samiland kuuluu Unesco Observatorion kulttuurikyläohjelmaan. Aikio suunnitteli näyttelyn yhdessä Jaakko Peltosen kanssa ja kantoi päävastuun hankkeen toteuttamisesta. Samiland sisältää 500 m2 sisänäyttelyn ja 10 000 m2 ulkonäyttelyn.

Goranus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goranus on saamelaisen mytologian ympärille perustettu yritys, jonka Ante Aikio ja kumppanit perustivat vuonna 2013. Ante Aikio toimii Goranuksen toimitusjohtajana ja kantaa päävastuun yrityksen luovasta tuotannosta. Goranus etsii saamelaisen mytologian hahmoja ja niiden kuvauksia historiallisista lähteistä pyrkien luomaan ulkoiset piirteet löydetyille figuureille. Goranus on julkaissut Aikion kirjoittamaa Aigi-kirjasarjaa yhteistyössä Reuna-kustantamon kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]