Annie Girardot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Annie Girardot
Annie Girardot César-palkintoseremoniassa vuonna 2005.
Annie Girardot César-palkintoseremoniassa vuonna 2005.
Henkilötiedot
Syntynyt25. lokakuuta 1931
Pariisi, Ranska
Kuollut28. helmikuuta 2011 (79 vuotta)
Ammatti näyttelijä
Puoliso Renato Salvatori
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Annie Suzanne Girardot (25. lokakuuta 1931 Pariisi, Ranska28. helmikuuta 2011 Pariisi, Ranska[1][2][3]) oli ranskalainen näyttelijä, jonka merkittäviä rooleja olivat pääosat muun muassa elokuvissa Rocco ja hänen veljensä (1960), jonka ohjasi Luchino Visconti, ja Elää elääkseen (1967), jonka ohjasi Claude Lelouch, sekä sivuosa Michael Haneken Pianonopettajassa (2001). Hän näytteli yli 120 elokuvassa.

Girardot aloitti uransa 1955 elokuvassa Treize à table. Uransa aikana hänet palkittiin useita kertoja. Hän sai 1956 Prix Suzanne Bianchettin, ja 1977 hän sai parhaan naisnäyttelijän César-palkinnon nimiroolista elokuvassa Naislääkärin päiväkirja. Venetsian elokuvajuhlilla hän sai parhaan naisnäyttelijän Coppa Volpi -palkinnon 1965 elokuvasta Kolme huonetta Manhattanilla. Jälleen 2002 hänet palkittiin Césarilla, nyt parhaan naissivuosan esittäjän palkinnolla roolistaan elokuvassa Pianonopettaja. Jälleen 2005 hän oli yhteistyössä Michael Haneken kanssa elokuvassa Kätketty.

Luchino Viscontin elokuvassa Rocco ja hänen veljensä (1960) Girardot’lla oli Nadian rooli. Rocco ja hänen veljensä Simone (Renato Salvatori) taistelevat hänestä, ja lopulta Simone raiskaa hänet. Tosielämässä Girardot ja Simonen roolissa näytellyt Salvatori avioituivat 1962. Heillä on tytär Giulia. Hän muutti myöhemmin erilleen miehensä väkivaltaisuuden vuoksi mutta he eivät ottaneet virallista avioeroa. Myöhemmin hänen kumppaninsa oli ranskalainen rockmuusikko Bob Decout.

Vahvojen naisten rooliensa vuoksi Girardot’ta on pidetty Ranskan feministisen liikkeen symbolina.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Annie Girardot