Annam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskan Indokiinan aluejako. Annam on merkitty keltaisella.

Annam (安南), eli Rauhoitettu etelä on alue Keski-Vietnamissa. Kiinalaiset valtasivat sen 111 eaa. (Han-dynastia) ja antoivat alueelle tämän nimen (mandariiniksi Ānnán). Paikallisesti alue tunnetaan nimellä Trung Bộ (中圻) eli ”Keskeinen rajamaa”. Se oli aiemmin kuningaskunta, jonka pääkaupunki oli Huế. Ranskalaiset olivat vallanneet sen vuonna 1884.[1]

Annamilaiset ovat etnisesti lähellä kiinalaisia, mutta heillä on yhteyksiä myös malaijeihin. Alueen länsiosissa ylängöllä eläneistä etnisistä kansoista on kollektiivisesti käytetty ranskan kielestä juontuvaa nimitystä montagnards, ”vuoristolaiset”, (joskus ”moi-kansa”).[2] Montagnards-kansojen kulttuuri on nyttemmin sulautunut valtaväestöön.lähde?

Muut kaksi Vietnamin aluetta, jotka olivat ensin Kiinan ja Ranskan-Kiinan sodan jälkeen Ranskan vallassa, olivat Kotšinkiina ja Tonkin.

Alueesta kertoo vuonna 1335 julkaistu ensimmäinen Vietnamista kertova kirja, 20-osainen An Nam Chí Lược (Lyhennetyt Annamin asiakirjat, 《安南志略》), jonka kirjoitti Lê Tắc (黎崱).

Nimi on myös polveutunut Laosin ja Vietnamin rajalla olevan, 1 100 kilometriä pitkän, korkeimmillaan 2 958 metrin korkeuteen nousevan vuoriston, Annamin ylängön, ranskankieliseksi nimeksi la Chaîne Annamitique.

  1. History (Arkistoitu – Internet Archive) Lonely Planet
  2. Southerland, Dan: An Update on The Montagnards of Vietnam’s Central Highlands Radio Free Asia. 23.10.2018. Viitattu 8.12.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]