Anna Lisa Jermen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anna Lisa Jermen, myös Järmén, (27. maaliskuuta 1770 Naantali11. maaliskuuta 1799 Turku) oli suomalainen käsityöläinen. Hän oli merimiehen vaimo, joka elätti perhettään taloudellisesti menestyksekkäällä käsityöläistuotannolla.

Anna Lisa oli ehtinyt olla naimisissa kahden merimiehen kanssa kuollessaan 28-vuotiaana keuhkotautiin Turussa. Hänen ensimmäinen puolisonsa Henrik Ambolin kuoli kesäkuussa 1796 keuhkotautiin ja Anna Lisa jäi leskeksi yhdessä kahden tyttärensä kanssa. Hän solmi seuraavan avioliiton kuopiolaisen merimiehen Wilhelm Sparfvenin kanssa 1797. Anna Lisan kuollessa hänen jäämistössään oli suuret varastot sukkia ja erihintaisia kankaita. Hän oli onnistunut keräämään varallisuutta myös kaupunkiasuntoon Turussa. Jäämistöön kuului myös koruja ja edustavia vaatteita, jotka yhdessä muun omaisuuden kanssa kertoivat menestyksekkäästä liiketoiminnasta.

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna Lisan vanhemmat olivat porvari Johan Jermen ja Stina Matsintytär. Ensimmäinen puoliso oli vuodesta 1791 lähtien merimies Henrik Ambolin (1752–1796). Heidän lapsiaan liitosta olivat Anna Catharina (synt. 1793) ja Maria Christina (synt. 1795). Anna-Lisan toinen puoliso vuodesta 1797 lähtien merimies Wilhelm Sparfven.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anna Lisa Jermen Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vainio-Korhonen, Kirsi: Käsin tehty – miehelle ammatti, naiselle ansioiden lähde : käsityötuotannon rakenteet ja strategiat esiteollisessa Turussa Ruotsin ajan lopulla. Suomen Historiallinen Seura, 1998. 186386365. ISBN 9517100892. Teoksen verkkoversio.