Anna Anderson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna Anderson
Henkilötiedot
Syntynyt16. joulukuuta 1896
Borowy Las, Länsi-Preussi, Saksan keisarikunta
Kuollut12. helmikuuta 1984 (87 vuotta)
Yhdysvallat Charlottesville, Yhdysvallat
Kansalaisuus puolalainen
Puoliso John Eacott ”Jack” Manahan

Anna Anderson (16. joulukuuta 1896 Borowy Las, Länsi-Preussi (nykyinen Puola), Saksan keisarikunta12. helmikuuta 1984 Charlottesville, Virginia, Yhdysvallat) oli nainen, joka tuli kuuluisaksi väitettyään olevansa Venäjän tsaariperheen murhasta hengissä selvinnyt suuriruhtinatar Anastasia. Anna Anderson oli syntyjään Franzisca Schazkowska.

Anderson väitti viranomaisille ensimmäistä kertaa olevansa Anastasia epäonnistuneen itsemurhayrityksensä jälkeen Berliinissä 17. helmikuuta 1920. Hän joutui psykiatriseen laitokseen ja kertoi, että oli tullut Berliiniin vain tavatakseen sukulaisiaan. Nainen otti nimen Anna Anderson käyttöön vuonna 1920.

Anderson alkoi nimittää itseään Anastasia Tšaikovskiksi. Sukunimi tuli sotilas Aleksandr Tšaikovskilta, jonka Anderson väitti pelastaneen hänet teloitukselta. Parin oletetaan menneen Bukarestiin, jossa Tšaikovski sai Andersonin mukaan surmansa väkivaltaisesti. Tarina on jokseenkin epäselvä, mutta hänen kertomansa mukaan he menivät jossain vaiheessa naimisiin.

Tsaariperheen henkilökohtaisesti tunteneiden ihmisten näkemykset siitä, että Anderson olisi Anastasia, olivat keskenään ristiriidassa.lähde? Mielisairaalassa ollessaan (vuonna 1925) Anna Andersson onnistui järjestämään tapaamisen mm. todellisen suuriruhtinatar Anastasian isän tsaari Nikolai II:n sisaren, Venäjän entisen suuriruhtinattaren Olgan kanssa. Keskustelun ja parin kuukauden yhteydenpidon jälkeen Olga kuitenkin julisti, että Anna oli huijari.lähde? Samaan lopputulokseen päätyivät vuoteen 1928 mennessä myös ne muut neljätoista Romanovien sukulaista, joiden kanssa Anna onnistui pääsemään puheisiin.lähde? Tästä huolimatta ”ruhtinatar” julkaisi väitteittensä puolustukseksi jopa kirjan ”Anastasia: Anna Andersonin arvoitus”, mutta teos ei ollut kovin vakuuttava.kenen mukaan?

Anderson asui vuosina 1947–1968 lähellä Stuttgartia ja siirtyi sen jälkeen takaisin Yhdysvaltoihin, jossa oli ollut jo vuodesta 1927. Anderson meni Yhdysvalloissa naimisiin John Eacott Manahanin kanssa ja kuoli siellä keuhkokuumeeseen 1984.

Postuumissa DNA-tutkimuksessa osoitettiin epätodennäköiseksi se, että Anderson olisi ollut sukua Venäjän hallitsijaperheelle. Selvisi, että hän oli ollut Puolassa asunut tehdastyöläinen.[1][2] Tehtaassa oli sattunut räjähdys, jonka seurauksena hänen kehoonsa oli tullut paljon arpia, jotka näyttivät siltä kuin häntä olisi ammuttu.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Discovery solves mystery of last Czar's family - CNN.com edition.cnn.com. Viitattu 3.3.2024.
  2. Discovery solves mystery of last Czar's family - CNN.com web.archive.org. 16.5.2008. Arkistoitu 16.5.2008. Viitattu 3.3.2024.