Angolanafromosia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angolanafromosia
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Faboideae
Suku: Afromosiat Pericopsis
Laji: angolensis
Kaksiosainen nimi

Pericopsis angolensis
(Baker) Meeuwen

Katso myös

  Angolanafromosia Wikispeciesissä

Angolanafromosia (Pericopsis angolensis) on hernekasvien (Fabaceae) heimoon, afromosioiden (Pericopsis) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta pensas tai puu, jolla on pyöreä latvus. Tavallisesti angolanafromosia kasvaa 10–20 metriä korkeaksi, mutta jää joskus vain kolmimetriseksi tai voi kasvaa jopa 27 metriä korkeaksi. Runko on usein kaareva tai kiertynyt, ja se voi olla oksaton 7,5 metrin korkeuteen asti. Halkaisijaltaan runko voi olla suurimmillaan noin metrin.

Angolanafromosia on laajalle levinnyt ja paikallisesti yleinenkin puulaji, eikä ole yleisesti ottaen uhanalainen. Paikallisesti se on kuitenkin vaarassa harvinaistua esimerkiksi Malawissa, jossa puuta käytetään paljon esimerkiksi polttopuuna ja sen juuria sekä kuorta paikalliseen lääkintään. Angolanafromosia kasvaa erilaisilla metsämailla 200–1700 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajia tavataan trooppisessa Afrikassa Kongon demokraattisen tasavallan eteläosista, Burundista, Ruandasta ja Tansaniasta etelään Angolaan, Zimbabween ja Mosambikiin ulottuvalla alueella.

Angolanafromosian puuaineksesta saadaan erittäin hyvälaatuista puutavaraa, mutta puut ovat usein metsissä liian hajallaan tai niiden rungot ovat liian pieniä tai käyriä puutavaraksi. Niinpä puiden korjaaminen luonnosta puutavaraksi ei yleensä ole taloudellisesti kannattavaa, paitsi paikallisesti Mosambikissa. Lajin sydänpuu on aluksi vihertävänruskeaa, mutta muuttuu kuivuessaan tummanruskeaksi tai lähes mustaksi. Pintapuun väri vaihtelee valkeasta kellertävänharmaaseen. Puutavaran lisäksi puuta käytetään myös polttopuuna. Polttopuuna puu on tosin hankalaa saada syttymään, mutta palaessaan se tuottaa paljon lämpöä ja vähän tuhkaa.

Angolanafromosian juuria, kuorta ja lehtiä on käytetty yleisesti perinteisessä afrikkalaisessa lääketieteessä.

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Pericopsis angolensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]