Angelo Sodano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kardinaalipiispa Angelo Sodano (2016).

Angelo Raffaele Sodano (23. marraskuuta 192727. toukokuuta 2022[1]) oli katolisen kirkon italialainen kardinaali. Hänen viimeisin tittelinsä oli kardinaalikollegion dekaani ja arvoltaan hän oli kardinaalipiispa. Angelo Sodano oli myös kardinaalien keskinäisessä hierarkiassa korkea-arvoisin.[2]

Angelo Sodanosta tuli kardinaali paavi Johannes Paavali II:n päätöksellä 28. kesäkuuta 1991. Tällöin hänestä tuli myös kardinaalivaltiosihteeri. Kardinaalipiispaksi Sodano kohotettiin 10. tammikuuta 1994.[2] Ennen kardinaaliksi tuloaan Sodano oli työskennellyt muun muassa paavin lähettiläänä eli apostolisena nuntiuksena Chilessä.

Johannes Paavali II:n kuoltua Sodano oli yksi ennakkosuosikeista seuraavaksi paaviksi, eli nk. papabile. Hän ei kuitenkaan tullut valituksi paaviksi vuoden 2005 konklaavissa, vaikkakin osallistui siihen valitsijana muiden kardinaalien tavoin. Uudeksi paaviksi valittiin tällöin saksalainen Joseph Ratzinger eli Benedictus XVI. Johannes Paavali II:n kuollessa kardinaalivaltiosihteerin virka tuli avoimeksi. Sodano kuitenkin hoiti virkaa siihen asti, kunnes Benedictus XVI oli nimittänyt uuden kardinaalivaltiosihteerin hänen tilalleen. 15. syyskuuta 2006 kardinaali Tarcisio Bertone kohosi uudeksi kardinaalivaltiosihteeriksi, jolloin Sodanon tehtävät kardinaalivaltiosihteerinä loppuivat.

23. marraskuuta 2007 Sodano täytti kahdeksankymmentä vuotta. Paavi Paavali VI:n antaman määräyksen mukaan hän ei siten ollut enää oikeutettu osallistumaan paavinvaaleihin eli konklaaveihin valitsijana.

  1. Vaticano, è morto a 94 anni il cardinale Angelo Sodano lastampa.it. Viitattu 28.5.2022.
  2. a b Living Cardinals by Precedence (Elävät kardinaalit arvojärjestyksessä) gcatholic.com. Viitattu 19. tammikuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]