Andros (Bahama)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andros
Andros island2978.jpg

Rantaa Etelä-Androksella

Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Pinta-ala
5 957 km²
Väestö
Asukasluku
7 800
Suurin kaupunki

Andros on Bahaman suurin saari. Se on kooltaan noin 6 000 km² ja sen 225 kilometriä pitkä koralliriutta on maailman kolmanneksi suurin.

Vuonna 1550 espanjalaiset saapuivat saarelle etsimään orjia ja tuhosivat alkuperäisväestön väkivalloin ja taudein. Saarelle annettiin nimeksi Espiritu Santo, joka tarkoittaa ”Pyhän Hengen saarta”, mutta eräässä vuoden 1782 kartassa saarta kutsutaan myös nimellä San Andreas. Nykyinen nimi on todennäköisesti annettu Sir Edmund Androsin kunniaksi. Hän toimi Barbadoksella brittiläisten joukkojen komentajana sekä New Yorkin, Massachusettsin ja Uuden-Englannin kuvernöörinä. 1700-luvulla saarta asuttivat merirosvot. 1700-luvun loppupuolella myös lojalistit ja heidän orjansa asuivat Androksella.

Androksella on 104 km² sademetsää ja suota. Suolla tavataan yli 50 erilaista orkidealajia. Oikeastaan Andros koostuu kahdesta saaresta, joita tämä suoalue yhdistää. Saarella tavataan noin 200 lintulajia. Androksen luonto on säilynyt hyvin, sillä se ei ole yhtä kaupallistunut turismin tarpeisiin kuin monet muut Bahamasaaret. Tästä huolimatta saarella käy vuosittain tuhansia vierailijoita, joista monet ovat sukeltajia tai kalastajia. Hurrikaanit iskevät saarelle keskimäärin kahden ja puolen vuoden välein.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.