Andros (Bahama)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andros
Andros syksyllä
Andros syksyllä
Maantiede
Saariryhmä Bahamasaaret
Merialue Atlantti
Pinta-ala 5 957 km²
Valtio
Valtio Bahama
Alue Pohjois-Andros, Keski-Andros, Etelä-Andros, Mangrove Cay
Väestö
Väkiluku 9221 (2011)
Suurin kaupunki Andros Town

Andros on Bahaman suurin saari, joka on kooltaan noin 6 000 km². Saaren 225 kilometriä pitkä koralliriutta on maailman kolmanneksi suurin. Saarella oli 9 221 asukasta vuonna 2011.

Vuonna 1550 espanjalaiset saapuivat saarelle etsimään orjia ja tuhosivat alkuperäisväestön väkivalloin ja taudein. Saarelle annettiin nimeksi Espiritu Santo (”Pyhä Henki”), mutta eräässä vuoden 1782 kartassa saarta kutsutaan myös nimellä San Andreas. Nykyinen nimi on todennäköisesti annettu Edmund Androsin kunniaksi. Hän toimi Barbadoksella brittiläisten joukkojen komentajana sekä New Yorkin, Massachusettsin ja Uuden-Englannin kuvernöörinä. Saarta asuttivat 1700-luvulla merirosvot. Vuosisadan loppupuolella myös lojalistit ja heidän orjansa asuivat Androksella.

Androksella on 104 km² sademetsää ja suota. Suolla tavataan yli 50 erilaista orkidealajia. Oikeastaan Andros koostuu kahdesta saaresta, joita tämä suoalue yhdistää. Saarella tavataan noin 200 lintulajia. Androksen luonto on säilynyt hyvin, sillä se ei ole yhtä kaupallistunut turismin tarpeisiin kuin monet muut Bahamasaaret. Tästä huolimatta saarella käy vuosittain tuhansia vierailijoita, joista monet ovat sukeltajia tai kalastajia. Hurrikaanit iskevät saarelle keskimäärin kahden ja puolen vuoden välein.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.