Andrei Rjabuškin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrei Rjabuškin
Vasili Mate, Andrei Rjabuškin
Vasili Mate, Andrei Rjabuškin
Henkilötiedot
Syntynyt29. lokakuuta (17. lokakuuta) 1861
Stanitšnaja Sloboda, Venäjä
Kuollut10. toukokuuta (27. huhtikuuta) 1904
Didvino
Kansalaisuus venäläinen
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus realismi ja uskonnollinen taide

Andrei Petrovitš Rjabuškin (ven. Андрей Петрович Рябушкин; 29. lokakuuta (J: 17. lokakuuta) 1861 Stanitšnaja Sloboda10. toukokuuta (J: 27. huhtikuuta) 1904 Didvino) oli venäläinen taidemaalari. Hänen realistiset teoksensa keskittyvät pääasiassa tavallisten 1600-luvun venäläisten elämään.

Rjabuškin syntyi Stanitšnaja Slobodan kylässä Tambovin kuvernementissa. Sekä hänen isänsä että veljensä maalasivat ikoneja. Rjabuškin jäi orvoksi 14-vuotiaana. Hän pääsi Moskovaan opiskelemaan ja siirtyi myöhemmin Pietariin. Vuonna 1880 Pavel Tretjakov osti hänen teoksensa.

Rjabuškin päätti opintonsa akatemiassa 1892. Hän osallistui peredvižniki-taiteilijaryhmän näyttelyihin vuosina 1890, 1892 ja 1894, mutta hylkäsi ryhmän myöhemmin.

Rjabuškin suunnitteli myös mosaiikkeja ja maalasi freskoja kirkkoihin. Pietarissa hänen maalaustensa pohjalta tehtyjä mosaiikkeja on Kristuksen ylösnousemuksen katedraalissa. Hän sairastui tuberkuloosiin ja lähti Sveitsiin hoidettavaksi, mutta kuoli keuhkotautiin ateljeessaan 1904.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Andrei Rjabuškin.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.