Anders Oskar Roos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anders Oskar Roos (18. toukokuuta 1812 Kokkola16. helmikuuta 1849 Himanka) oli suomalainen kauppias, kestikievarin pitäjä ja ruotsiksi kirjoittanut kirjailija. Hän käytti myös nimimerkkejä Isidorus ja Oscar.

Roosin vanhemmat olivat kokkolalainen kauppias Anders Roos nuorempi (1785–1842) ja pietarsaarelaisen kauppiaan tytär Maria Sophia Lindskog (1787–1856). Varakkaan kauppiaan poikana Roos sai hyvän koulutuksen, hänen kotiopettajanaan toimivat Johan Vilhelm Snellman ja Erik Gustaf Ehrnström ja häntä valmensi ylioppilastutkintoa varten Johan Ludvig Runeberg.

Roos pääsi ylioppilaaksi 1829 ja teki sen jälkeen opintomatkat Saksaan ja Englantiin 1830–1832. Roosin oli tarkoitus jatkaa isänsä työtä kauppiaana, mutta hän haaveili kirjallisesta urasta ja muutti siksi Ruotsiin, jossa hän osallistui Thalia-nimisen teatterinharrastajien yhdistyksen toimintaan. Roos kirjoitti Ruotsissa vuonna 1837 kirjan Thalia, Dramatiska försök af A.O.R-s, jonka sisältönä olivat hänen laatimansa näytelmätekstit Johan Fleming, Olof och Helena sekä Landtgodset i Tavastland. Ensin mainittu on tietyllä tavalla Josef Julius Wecksellin näytelmän Daniel Hjort edeltäjä.

1830-luvun lopulla Roos osti Tukholman läheltä Stora Sikla-nimisen maatilan, jossa hän piti suuria seurapiirikutsuja. Hän joutui kuitenkin luopumaan tilasta 1845 taloudellisista syistä. Roos palasi Suomeen ja piti sen jälkeen kestikievaria Himangalla Uunila-nimisessä talossa, jonka hänen äitinsä omisti. Roos kuoli naimattomana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]