Anamneesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anamneesi (kreikan kielen sanasta ἀνάμνησις, anamnēsis) on termi, jota käytetään lääketieteessä, filosofiassa, psykoanalyysissä ja teologiassa. Anamneesi muodostuu sanoista ana ("ylös", "esiin") ja mimneskein ("palauttaa mieleen"). Sanan merkitys on siis muistaminen, tapahtuneen muisteleminen tai mieleen palauttaminen.[1]

Filosofiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Anamnesis

Filosofiassa anamnesis viittaa Platonin käsitykseen, jonka mukaan tiedostaminen on sielun jo tuntemien ideoiden mieleen palauttamista.

Lääketieteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääketieteessä anamneesi tarkoittaa esitietoja, joita potilas antaa esimerkiksi sairauden kulusta. Anamneesi on tärkeä diagnoosia tehtäessä. Anamneesi syntyy, kun esimerkiksi sairas ihminen kertoo ja antaa vastauksia parantajan tai lääkärin kysymykseen.

Teologiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Anamneesi teologiassa

Kristillisessä teologiassa anamneesin käsite tarkoittaa pelastustapahtuman nykyistymistä jumalanpalveluksessa. Katolisessa opissa anamneesi on myös muuttumista seuraava osa messussa. Ortodoksisessa jumalanpalveluksessa anamneesi on anaforan kolmas osa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: ἀνάμνησις A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Artikkelisivuja, joiden nimessä tai tekstissä lukee ”Anamneesi”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.