Anakronismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aristoteles esitettynä 1400-luvun oppineen asussa.

Anakronismi (kreikan ανά (ana) 'vastaan' ja χρόνος (khronos) 'aika') tarkoittaa jonkin asian sijoittamista väärään aikakauteen. Anakronistinen voi siis tarkoittaa ajoitukseltaan väärää, epäajanmukaista tai vanhentunutta,[1] mutta myös liian uudenaikaista asiaa vanhassa ympäristössä.

Anakronismi voi olla esimerkiksi historiallisessa romaanissa tai elokuvassa oleva virhe, jossa joku käyttää esinettä tai käsitettä, jota ei tunnettu kirjan tai elokuvan kuvaamana aikana. Anakronismeja ilmenee helposti, kun menneisyyden ihmisten toimintaa tulkitaan tai kun historialliselle asialle annetaan merkitys nykyajan kautta. Historiallista tutkimusta tehdessä ei tutkittavaa asiaa pidä katsoa nykyajan näkökulmasta, vaan asettua tutkittavan asemaan. Anakronismi voi olla myös tietoista. Esimerkiksi Disneyn elokuvassa Miekka kivessä Merlin käyttää useita käsitteitä, joita ei tunnettu aikana, johon elokuva sijoittuu. Tämä johtuu siitä, että Merlinillä on kyky nähdä tulevaisuus ainakin siihen saakka, kun elokuva tehtiin eli 1960-luvulle tai kenties pitemmällekin.lähde?

Esimerkkinä anakronismista on vuoden 1987 elokuvasta Lahjomattomat nähtävä Kanadan nykyinen vuonna 1965 käyttöön ottama lippu vaikka elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle. [2]

  1. Nykysuomen sanakirja. 4, Nykysuomen sivistyssanakirja: Vierasperäiset sanat, s. 19. Helsinki: Suomalaisen kirjallisuuden seura: WSOY, 1975. ISBN 951-0-05909-9.
  2. This Blog Rules: 25 Movies with Obvious Anachronisms (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.