Anacostia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anacostia sijaitsee Washington DC:n keskustan kaakkoispuolella.
Martin Luther Kingin mukaan nimetty katu Anacostiassa.

Anacostia [ænəˈkɒstiə] on Yhdysvaltojen pääkaupungin Washingtonin kaupunginosa, joka sijaitsee Anacostia-joen itärannalla pari kilometriä Washingtonin keskustasta kaakkoon. Noin 600 tuhannen ihmisen kaupunginosa on alueen varhaisimpia siirtolaisten asuttamia paikkoja, ja kaupunginosan historialliset korttelit on otettu mukaan National Register of Historic Places -rekisteriin. 1800-luvun puolivälissä Uniontownina tunnettu alue oli yksi ensimmäisistä District of Columbia -hallintoalueen kaupunginosista.

1900-luvun alkupuolella Anacostia oli valkoisten suosima kaupunginosa. Kun 1960-luvulla päätettiin rakentaa kaikki kaupungin uudet julkisesti tuetut asuintalot Anacostiaan, alueesta tuli nopeasti afroamerikkalaisten köyhien ghetto, joka 1980-luvulla oli crack-huumeen myyjien välisen väkivallan riivaama. Vuosituhannen vaihteessa kierre saatiin kääntymään: kun vuonna 1990 alueella tehtiin 450 henkirikosta, vuonna 2012 niitä tehtiin enää 88. Varmaa syytä muutokseen ei tiedetä, mutta merkittävänä vaikuttajana pidetään aborttien sallimista, jolloin ei-toivottuja lapsia syntyi vähemmän ja ihmisten elämäntilanteet näin paranivat. Muita syitä ovat olleet poliisien määrän lisääminen, alueen väestön ikääntyminen ja crack-huumekaupan kannattavuuden huononeminen.[1]

Smithsonian-instituutti ylläpitää kaupunginosassa museota nimeltä Anacostia Community Museum.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vahvanen, Pekka: Yhdysvalloissa väkivaltarikokset ovat vähentyneet huomattavasti 20 vuodessa, Suomen Kuvalehti 3.6.2013. Viitattu 28.5.2017.
  2. Anacostia Community Museum, Smithsonian. Viitattu 28.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Anacostia