Amiensin taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amiensin taistelu
Osa ensimmäistä maailmansotaa
Amiens, lännen avain Arthur Streetonin maalaus vuodelta 1918
Amiens, lännen avain
Arthur Streetonin maalaus vuodelta 1918
Päivämäärä:

8. elokuuta11. elokuuta 1918

Paikka:

Amiensin itäpuoli, Ranska

Lopputulos:

Ympärysvaltojen ratkaiseva voitto

Osapuolet

 Yhdistynyt kuningaskunta
 Ranska
 Kanada
 Australia

 Saksan keisarikunta

Komentajat

Yhdistynyt kuningaskunta Henry Rawlinson

Saksan keisarikunta Georg von der Marwitz

Vahvuudet

4 austr. divisioonaa,
4 kanadalaista divisioonaa,
2+ brittiläistä divisioonaa,
534 tankkia

6 divisioonaa

Tappiot

22 200

74 000

Amiensin taistelu ensimmäisen maailmansodan länsirintamalla alkoi 8. elokuuta 1918. Tämä operaatio oli menestyksekäs ympärysvaltain hyökkäys Saksan länsirintamaa vastaan. Se aloitti satapäiväisen taistelun, joka päätti ensimmäisen maailmansodan.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Amiensin taistelua 8. elokuuta 1918 Saksa oli edennyt melko lähelle Pariisia ns. Kevätoffensiivissa, mutta joutunut taas vetäytymään Marnen toisessa taistelussa.

Hyökkäyksessä käytettiin taktiikkaa, joka oli tullut tutuksi Hamelin taistelussa. Laskuvarjoilla pudotettiin huoltotarvikkeita eteneville joukoille, panssarit tukivat hyökkääviä joukkoja, jotka etenivät siirtyvän tulipeitteen suojassa. Panssarit suojasivat joukkoja, ja myös kuljettivat tarvikkeita. Britit onnistuivat hyvin salaamaan hyökkäyksen, ja hyökkäsivät ilman edeltävää tulivalmistelua. Tulitus aloitettiin vasta sitten, kun jalkaväki alkoi hyökätä.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyökkäys alkoi 8. elokuuta 1918 kello 4.20 sumua hyväksi käyttäen. Brittiläiset, kanadalaiset ja australialaiset joukot valtasivat pian Saksan etulinjan, ja etenivät puoli kahdeksaan mennessä noin 4 km. Noin 8:30 sumu alkoi hälvetä ja paljasti kaikkien nähtäväksi panssareita, ratsuväkeä ja eteneviä jalkaväkirivejä. Monet Saksan tykistöasemat oli vallattu, mutta jäljelle jääneet tuhosivat monia ympärysvaltain tankkeja. Ympärysvaltain ratsuväki pääsi linjojen läpi, RAF:n koneet ahdistelivat saksalaisia ja tulittavat panssariautot pitivät vetäytyvät saksalaiset liikkeessä. Melkein 25 kilometriä leveä aukko oli murrettu Saksan linjaan. Hyökkäystä edisti se, että Saksan viestiyhteydet olivat katkenneet.

Ensimmäisenä hyökkäyspäivänä ympärysvallat etenivät yli 13 kilometriä, mikä oli eräs sodan suurimmista etenemisistä. Saksalaisia antautui runsaasti, kun heidän taistelumoraalinsa huononi. Saksalaisten komentaja Ludendorff kutsuikin ensimmäistä hyökkäyspäivää Saksan armeijan mustaksi päiväksi. Hyökkäys jatkui 11. päivään, muttei niin mahtavasti edeten, koska mm. tykistön ammukset vähenivät.

Lopputulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyökkäyksessä oli mukana 534 panssaria. Koko hyökkäys tuotti 22 000 haavoittunutta ja kuollutta brittien, Kanadan, Australian ja Ranskan joukoille, mutta Saksan joukoille 74 000. Amiensin taistelu oli ympärysvaltain kauan havittelema läpimurto, joka ajoi länsirintaman liikkumaan kohti Saksaa. Taistelu aloitti satapäiväisenä hyökkäyksenä tunnetun jakson, joka johti saksalaisten joukkojen vetäytymiseen ja lopulta ensimmäisen maailmansodan päättymiseen 11. marraskuuta 1918 solmittuun aselepoon.

Will Longstaffin maalaus 8. elokuuta 1918. Näkymä Amiensin taisteluun. Saksalaisia antautuneita johdetaan vankeuteen.
Ympärysvaltain eteneminen Amiensin taistelussa.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Battle of Amiens (1918)