Amerikkalainen sydänmato

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amerikkalainen sydänmato
Sydänmato koiran sydämessä
Sydänmato koiran sydämessä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Sukkulamadot Nematoda
Luokka: Chromadorea
Lahko: Spirurida
Heimo: Onchocercidae
Suku: Dirofilaria
Laji: immitis
Kaksiosainen nimi
Dirofilaria immitis
Leidy, 1856
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Amerikkalainen sydänmato Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Amerikkalainen sydänmato Commonsissa

Nimi-testi OK

Amerikkalainen sydänmato (Dirofilaria immitis) on nisäkkäiden sydämessä loisiva, sydänmatotaudin aiheuttava sukkulamatolaji. Se on erityisesti koiran loinen, mutta tartuntoja on tavattu harvakseltaan myös kissalla, sudella, kojootilla, ketulla, fretillä, merileijonilla ja majavalla sekä erittäin harvoin myös ihmisellä. Tartunnan saa madon toukkamuotoja sisältävän hyttysen imiessä verta.

Sydänmatotautia on perinteisesti pidetty trooppisten alueiden ongelmana, mutta loiset ovat levinneet yhä pohjoisemmille vyöhykkeille. Euroopassa sydänmatotautia esiintyy erityisesti Välimeren maissa (Italiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Etelä-Ranskassa). Tautia esiintyy myös muun muassa Australiassa ja Japanissa.

Sydänmato voi täysikasvuisena olla yli 30 cm pitkä. Madot elävät keuhkovaltimossa ja vähäisemmässä määrin myös sydämen oikeassa puoliskossa. Loisen kasvu isäntäeläimen verenkierrossa toukasta täysikasvuiseksi kestää yli puoli vuotta.

Sydänmatotartunta aiheuttaa tyypillisesti sydämen oikean puoliskon laajenemisen ja seinämän paksuuntumisen sekä hengitystieoireita. Lisäksi kroonisen verenkiertohäiriön seurauksena maksa voi vaurioitua. Tartunta voi johtaa myös munuaisvikaan. Osa tartunnoista on oireettomia. Tartunta voi olla vaikea diagnosoida, ja pahimmassa tapauksessa sydänmatotauti johtaa eläimen äkilliseen kuolemaan.

Tartuntaa voidaan hoitaa reseptilääkkeillä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koirauutiset Seppo Saari: Uskaltaako koiran kanssa matkustaa? – loisriskit ulkomaanmatkoilla. Viitattu 30.5.2010.
  • Orion Pharma Pyörömadot. Viitattu 30.5.2010.