Amerikanvalkopyökki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanvalkopyökki
Amerikanvalkopyökki
Amerikanvalkopyökki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fagales
Heimo: Koivukasvit Betulaceae
Suku: Valkopyökit Carpinus
Laji: caroliniana
Kaksiosainen nimi

Carpinus caroliniana
Walter

Carpinus caroliniana range map 3.png
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Amerikanvalkopyökki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Amerikanvalkopyökki Commonsissa

Amerikanvalkopyökki (Carpinus caroliniana), myös karoliinanvalkopyökki[2], on koivukasvien heimoon kuuluva puu, joka kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan itäosissa, Minnesotasta eteläiseen Ontarioon ja etelässä itäisestä Teksasista pohjois-Floridaan.[3] Nimestään huolimatta laji ei kuulu pyökkeihin (Fagus), vaan on läheisempää sukua esimerkiksi pähkinäpensaille (Corylus)

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puun kaarnaa
Amerikanvalkopyökin lehtiä

Amerikanvalkopyökki on pienehkö kesävihanta puu, joka kasvaa yleensä 10-15 m, harvoin 20 metrin korkuiseksi. Se on usein monirunkoinen. Tummanharmaa, sileä ja kiiltävä kuori korostaa rungon harjanteita, joiden sanotaan muistuttavan jännitettyjä lihaksia.[4] Lehdet ovat sahalaitaisia ja aaltopoimuisia, 3-12 cm pitkiä. Ne värjäytyvät syksyllä keltaisiksi tai oransseiksi.[3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanvalkopyökki kasvaa luontaisena laajalla alueella itäisessä Pohjois-Amerikassa. Se on varjoa sietävä puu, joka muodostaa usein seka- ja lehtimetsien aluskerroksen.[4] Se viihtyy kosteilla paikoilla järvien ja jokien rannoilla.[3]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanvalkopyökin puuaines on kovaa ja raskasta.[4] Sitä on käytetty työkalujen kahvoihin ja varsiin, golfmailoihin, kävelykeppeihin ja vaellussauvoihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stritch, L., Shaw, K., Roy , S. & Wilson, B.: Carpinus caroliniana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021.1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.4.2021. (englanniksi)
  2. Kassu – Carpinus caroliniana finto.fi. Viitattu 19.4.2021. (englanniksi)
  3. a b c Ulsike 1997: 101. Carpinus caroliniana - karoliinanvalkopyökki, amerikanvalkopyökki Mustilan Arboretum. Viitattu 23.4.2021. (suomeksi)
  4. a b c F. T. Metzger: American Hornbeam US Forest Service/US Department of Agriculture. Viitattu 23.4.2021. (englanniksi)