Amerikan konfederaation presidentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikan konfederaation presidentti
President of the Confederate States of America
Tunnus
Tunnus
Jefferson Davis
Jefferson Davis
Virka-asunto Executive Mansion, Montgomery (1861)
Konfederaation Valkoinen talo, Richmond (1861–1865)
Perustettu 18. helmikuuta 1861
Ensimmäinen Jefferson Davis
Viimeinen Jefferson Davis
Lakkautettu 10. toukokuuta 1865

Amerikan konfederaation presidentti oli Amerikan konfederaation valtion ja hallituksen päämies. Presidentti oli myös maavoimien, laivaston ja miliisin ylipäällikkö.

Konfederaation perustuslain 2. artikla antoi presidentille toimeenpanovallan. Tämä sisälsi vallan nimittää diplomatiasta-, sääntelystä- ja oikeuslaitoksesta vastaavia virkamiehiä. Presidentti sai myös solmia sopimuksia muitten maitten kanssa senaatin hyväksynnällä. Hänellä oli armahtamisoikeus sekä poikkeuksellisissa olosuhteissa oikeus kutsua koolle joko yhden tai molemmat kongressin huoneet.[1]

Valitsijamiehet äänestivät presidentin epäsuoralla vaalitavalla kuuden vuoden vaalikaudelle. Presidentti oli yksi kahdesta kansallisesti äänestetystä konfederaation virasta. Toinen oli varapresidentti. Jefferson Davisista tuli väliaikaisen hallinnon päämies 18. helmikuuta 1861. Hän astui presidentin virkaan 22. helmikuuta 1862 ja toimi siinä vuoteen 1865, jolloin Yhdysvaltain ratsuväki pidätti hänet. [2] Hän oli konfederaation ainoa presidentti.

Konfederaation Valkoinen talo Richmondissa, Virginiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Constitution of the Confederate States of America Internet Archive. 1861. Viitattu 13.12.2018. (englanniksi)
  2. Beers, Henry Putney: ”Luku 4: The Presidency”, The Confederacy: A Guide to the Archives of the Government of the Confederate States of America, s. 62–71. National Archives and Records Administration, 2004.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.