Aluslaatta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylärivillä tavallisia pyöreitä aluslaattoja, toisella rivillä jousialuslaattoja, kolmannella rivillä tähtialuslaattoja ja alimmaisena eristeaineisia aluslaattoja.

Aluslaatta eli aluslevy eli prikka on erillinen osa, jota käytetään ruuvin kannan tai mutterin alla. Yleisin aluslaatta on pyöreä ja sinkitty teräspala, jonka keskellä on reikä ruuvin läpimenoa varten. Aluslaatan yleisimmät tehtävät ovat pintapaineen pienentäminen voiman vaikutuskohtaa suurentamalla, kitkan pienentäminen kiristysmomentin tarkkuuden parantamiseksi, epätasaisen pinnan tasoittaminen (kiila-alusta kaltevalla pinnalla), tiivistys (kaasu- yms. säiliöt) ja eristeenä toimiminen silloin, kun ruuvilla ja levyllä on erilainen sähköinen potentiaali ja on galvaanisen korroosion tai oikosulun vaara. Tähtialuslaatan tarkoitus on päinvastainen, eli sillä pyritään rikkomaan maali- tai oksidikerros, jotta sähköinen kontakti olisi mahdollisimman hyvä. Tähti- ja jousialuslaatat myös estävät ruuvin avautumista, sillä ruuvin pyöriessä vastapäivään niiden terävä reuna pureutuu alustaan sekä ruuvin kantaan.

Aluslaattoina käytetään yleensä standardin mukaisia kuten DIN125 (vanhentunut). 2000-luvulla on siirrytty ISO-standardeihin, jotka eivät sinänsä ole muuttaneet aluslevyjen mittoja merkittävästi. Huomattavin muutos on nimelliskoon merkintä: ISO standardeissa kokomerkintä vastaa aluslevylle sopivan ruuvin tai mutterin kokomerkintää. Esim. ruuville M10 sopivan aluslevyn koko on 10 (aikaisemmin koko oli aluslevyn reiän koko).

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aluslaatta.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.