Alma (kryptozoologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alma eli Almas, joka tunnetaan myös nimellä Siperian lumimies, on jetin ja Isojalan kaltainen tuntematonta lajia edustavaksi väitetty olento, joita väitetään elävän Kaukasuksella, Pamirilla, Altailla sekä Siperiassa. Alma kuvataan Isojalkaa pienemmäksi ja ihmismäisemmäksi. Ensimmäiset kirjatut havainnot Almasta ovat jo 1400-luvulta.

Ainoat todisteet Almasta ovat silminnäkijähavainnot, suuret ihmismäiset jalanjäljet, erilaiset löydetyt rakennelmat, joiden uskotaan Almojen tehneen, sekä muutamat videot, joissa väitetään näkyvän Alma tai Alman kaltainen olento.

Lokakuussa 2011 venäläinen retkikunta väitti löytäneensä Venäjän Shorijavuorilta Siperiasta lumimiehen jalanjälkiä, makuusijan, reviirimerkintöjä ja turkisnäytteitä. Väitteitä pidetään kuitenkin vain mukana olleen venäläispoliitikko ja -nyrkkeilijä Nikolai Valujevin julkisuustempauksena ja Kemerovon aluehallinnon yrityksenä houkutella seudulle turisteja.[1][2]

Kryptozoologit Myra Shackely ja Bernard Heuvelmans ovat arvelleet, että Almat ovat eloon jääneitä neandertalinihmisiä. Tämän uskomuksen kannalla oli jo 1950-luvulla neuvostoliittolainen tutkija Boris Porshnev tutkittuaan silminnäkijöiden raportteja. Kryptozoologi Loren Colemanin mielestä kyseessä on pystyihmisen elossa olevia yksilöitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.