Allosaurus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Allosaurus fragilis)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Allosaurus
Allosauruksen kallo San Diegon luonnonhistoriallisen museon aulassa.
Allosauruksen kallo
San Diegon luonnonhistoriallisen museon aulassa.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Carnosauria
Heimo: Allosauridae
Suku: Allosaurus
Marsh, 1877
Synonyymit
Katso myös

  Allosaurus Wikispeciesissä
  Allosaurus Commonsissa

"A. jimmadseni".

Allosaurus oli suurten teropodien suku, jonka lajit elivät pääosin Pohjois-Amerikassa myöhäisjurakaudella 155–145 miljoonaa vuotta sitten. Nimi Allosaurus tarkoittaa "toisenlaista liskoa".

Charles R. Knightin National Geographic-lehteen vuonna 1919 maalaama vanhentunut kuva syövästä Allosauruksesta.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosaurus fragilis.

Allosaurus oli tyypillinen suuri teropodi, jolla oli pari tylsiä sarvia silmien yllä ja päällä. Sillä oli kapea mutta vahva S:n muotoinen kaula, tukevat takaraajat sekä voimakas häntä. Hampaat olivat 5-10 senttiä pitkät, sahalaitaiset ja kaartuivat taaksepäin.[1] Sen leuat eivät olleet yhtä vahvat kuin myöhemmillä teropodeilla, eikä se pystynyt murskaamaan luita. Se pystyi syömään vain saaliin pehmeät osat, joten lentoliskoille ja pienille dinosauruksille jäi runsaasti lihaa kaluttavaksi kun Allosaurus oli aterioinut valmiiksi. Allosauruksen vahva selkä ja kaula auttoivat sen leukoja kun se repi saaliistaan lihanpaloja irti.

Allosaurus saalisti yksin kulkiessaan keskikokoisia dinosauruksia, mutta pystyi ryhmissä kaatamaan jopa massiivisia sauropodeja.[2] Sillä oli lyhyet mutta lihaksikkaat eturaajat joissa oli kolme suurta kynttä. Se tarttui saaliseen ensin eturaajoillaan ja iski sitten hampaansa siihen. Massiiviset jalat kannattelivat Allosauruksen koko painoa. Allosauruksella oli viisi varvasta kummassakin jalassa, mutta se seisoi vain kolmen keskimmäisen varassa. Yksi kahdesta muusta varpaasta auttoi sitä pysymään tasapainossa.[1]

Allosaurus kasvoi jopa 12 metriä pitkäksi ja painoi kolme tonnia.

Lajit ja luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin Allosaurus-lajien kokovertailu.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosaurus-lajit:

  • A. amplexus? (Epanterias amplexus)
  • A. atrox
  • A. europaeus (saattaa olla A. fragiliksen synonyymi[3])
  • A. ferox? (Antrodemus ferox)
  • A. fragilis (tyyppilaji)
  • "A. jimmadseni" (ei vielä virallisesti kuvattu)
  • A. lucasi
  • A. maximus? (Saurophaganax amplexus)
  • A. amplus

Allosaurus tendagurensikseksi nimetty suuri petodinosaurus löydettiin Tansaniasta Tendagurun muodostumasta, mutta myöhemmät tutkimukset osoittivat sen kuuluneen luultavasti joko Carcharodontosauridae- tai Megalosauridae-heimoon. Sen pituudeksi on arvioitu noin 10 m ja painoksi 2,5 tonnia.[4]

Vuonna 1980 Australian Victoriasta löydettiin nilkkaluu jota väitettiin Allosauruksen luuksi ("kääpiöallosaurus"). Tämä löytö on kiistanalainen ja kuului luultavasti jollekin kehittyneemmälle allosaurille tai abelisauridille.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosaurus kuului karnosaureihin, joka oli parhaimmillaan myöhäisellä jurakaudella ja varhaisella liitukaudella. Sen jäseniä eli lähes kaikkialla maailmalla, ja muita ryhmään kuuluneita lajeja olivat esimerkiksi Sinraptor, Carcharodontosaurus sekä suurin koskaan maalla elänyt petodinosaurus Giganotosaurus.

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset Allosauruksen jäänteet löydettiin vuonna 1877 Fremont Countysta Coloradosta.

Myöhemmin on löydetty yli 60 Allosauruksen luurankoa Morrisonkerrostuman fossiilialueelta. Se on suurin ja yleisin sieltä löydetty petoeläin.[1]

Vuonna 1927 Cleveland–Lloyd-louhoksesta Utahista löydettiin ainakin 44 eri-ikäistä Allosaurus-yksilöä.[1] Sieltä löydetyistä fossiileista Allosauruksen jäänteitä on löydetty ylivoimaisesti eniten.[1] Tutkijoiden mukaan ne hukkuivat suohon tavoitellessaan sieltä muiden hukkuneiden eläinten raatoja.[2]

Allosauruksen jäänteet on löydetty Yhdysvaltojen länsiosista, muun muassa Wyomingista, New Mexicosta ja Utahista.[1] Joitakin fossiileja on löydetty myös Portugalista ja mahdollisesti Tansaniasta.

"Big Al"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi parhaimmin säilyneistä Allosauruksen luurangoista on "Big Al" (suom. Iso Al), joka kaivettiin esiin vuonna 1991. Luultavasti keskenkasvuisella dinosauruksella oli lukuisia vammoja, erityisesti jaloissa. Ajan myötä se vammautui niin pahasti, ettei se pystynyt enää liikkumaan ja puolustautumaan, ja kuoli todennäköisesti janoon tai nälkään. Löytö osoittaa Allosauruksen elämän olleen kovaa.[2]

Big Alin jälkeen löydettiin myös "Big Al Two" (suom. Iso Al toinen), joka kaivettiin esiin vuonna 1996 ja on tähän mennessä parhaiten säilynyt Allosauruksen luuranko.

Allosaurus populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosaurus esiintyy televisiosarjan Matkalla dinosaurusten kanssa toisessa osassa, jossa se kuvataan aggressiiviseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Walking with Dinosaurs - Fact File: Allosaurus abc.net 1999, archive.orgin kopio
  2. a b c Haines, Tim & Chambers, Paul: Esihistoriallinen eläinmaailma, s. 172. Gummerus, 2007. ISBN 978-951-20-7276-7.
  3. Malafaia, Elisabete (2007). "Nuevos restos de Allosaurus fragilis (Theropoda: Carnosauria) del yacimiento de Andrés (Jurásico Superior; centro-oeste de Portugal)" (espanjaksi) (PDF). Cantera Paleontológica: 255–271. 
  4. And the largest Theropod is... The Dinosaur Mailing List. 21.7.2003. Mickey Mortimer. Arkistoitu 6.3.2016. Viitattu 29.8.2016.