Alkukampela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alkukampela
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Kampelakalat Pleuronectiformes
Heimo: Alkukampelat Psettodidae
Suku: Psettodes
Laji: erumei
Kaksiosainen nimi

Psettodes erumei
(Bloch & Schneider, 1801)

Katso myös

  Alkukampela Commonsissa

Alkukampela (Psettodes erumei) on alkukampeloiden heimoon kuuluva kampelakala, joka elää Intian valtameressä sekä läntisellä Tyynellämerellä, Afrikan rannikolta ja Punaiseltamereltä Australiaan ja Japaniin. Alkukampelat ovat muita kampelakaloja paksumpia ja kapearuumiisempia, ja niiden heimo erotetaankin omaksi ’alkeelliseksi’ alalahkokseen muista kampelakaloista. Alkukampelan silmät voivat olla yksilöstä riippuen joko vasemmalla tai oikealla kyljellä. Ominainen piirre on myös selkäevän etuosassa olevat piikkiruodot. Alkukampela on yleensä 20–40 senttimetrin pituinen, korkeintaan 60-senttinen.

Alkukampela elää suhteellisen matalassa vedessä, yleisimmin 20–50 metrin syvyydessä. Alkukampela makaa päivisin hiekka- tai mutapohjaan kaivautuneena ja lähtee öisin uintiretkelle saalistamaan. Se ui usein pystyasennossa. Se syö pääasiassa pieniä kaloja.

Alkukampelaa pyydetään pääasiassa troolaamalla ja kaupataan enimmäkseen tuoreena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Carpenter, K.E. & Niem, V.H. (toim.) FAO species identification guide for fishery purposes. The living marine resources of the Western Central Pacific. Volume 6. Bony fishes part 4 (Labridae to Latimeriidae), estuarine crocodiles, sea turtles, sea snakes and marine mammals. (pdf)[vanhentunut linkki]
  • Psettodes erumei (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Munroe, T.A., Weerts, S.P. & Nair, R.: Psettodes erumei IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.6.2022. (englanniksi)