Alita: Battle Angel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alita: Battle Angel
Ohjaaja Robert Rodriguez
Käsikirjoittaja
Perustuu Yukito Kishiron mangasarjaan Gunnm
Tuottaja
Säveltäjä Junkie XL
Kuvaaja Bill Pope
Leikkaaja Stephen E. Rivkin
Erikoistehosteet Wes Aylor
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä 20th Century Fox[2]
Ensi-ilta
Kesto 122 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 170 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 404,9 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Alita: Battle Angel on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteiselokuva, joka perustuu Yukito Kishiron mangasarjaan Gunnm. Elokuvan ohjasi Robert Rodriguez ja pääosissa ovat Rosa Salazar, Christoph Waltz ja Jennifer Connelly.

James Cameron kertoi elokuvan keskittyvän Gunnm-mangasarjan neljään ensimmäiseen osaan.[3]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 2563, 300 vuotta sen jälkeen, kun ”Romahdukseksi” kutsuttu sota tuhosi suuren osan Maasta, tiedemies Dyson Ido löytää Iron Cityn kaatopaikalta raajansa menettäneen naispuolisen kyborgin, joka oli tajuton, mutta jonka aivot olivat yhä kunnossa. Ido luo hänelle uuden kyborgikehon ja nimeää hänet Alitaksi, kuolleen tyttärensä mukaan. Alita ei muista mitään menneisyydestään, mutta ystävystyy Hugo-nimisen pojan kanssa, joka toivoo pääsevänsä Iron Cityn yllä leijuvaan maailman viimeiseen taivaskaupunkiin, Zalemiin. Alita tapaa myös tohtori Chirenin, Idon ex-vaimon, ja eräänä iltana vakoilee Idoa ja he joutuvat Grewishkan ja tämän johtamien kyborgisarjamurhaajien hyökkäyksen kohteeksi. Alita käyttää vaistonvaraisesti Panzer Kunst -nimistä taistelutekniikkaa tappaakseen kaksi kyborgeista haavoittakseen Grewishkaa. Ido paljastaa kuuluvansa metsästäjä-sotureihin, Tehtaalle työskenteleviin palkkionmetsäjiin. Alita haluaa itsekin taistella oppiakseen lisää menneisyydestään, mutta tyttärensä kuoleman traumatisoimana Ido kieltää häntä.

Hugo kertoo Alitalle moottoripallosta, kyborgigladiaattoreiden pelaamasta urheilulajista. Hän kuitenkin Alitan selän takana hyökkää ystäviensä kanssa kyborgien kimppuun, varastaa näiden osia ja toimittaa niitä Vectorille, moottoripalloturnausten järjestäjälle sekä kaupunkia hallitsevan Tehtaan edustajalle, jolle myös Chiren ja Grewishka työskentelevät. Myöhemmin Hugo ystävineen vie Alitan tutkimaan Marsin yhdistyneille tasavalloille (URM) kuuluvan avaruusaluksen hylkyä sodan ajoilta. Alita löytää aluksesta nanoteknologialla toimivan Berserker-kehon. Paljastuu, että ennen muistinmenetystään Alita oli Berserkereiden jäsen. Ido kuitenkin haluaa Alitalle uuden alun ja kieltäytyy asentamasta Berserker-kehoa häneen.

Alita rekisteröityy metsästäjä-sotureiden jäseneksi ja yrittää Hugon avustuksella suostutella baarissa muut metsästäjä-soturit yhdistämään voimansa Grewishkaa vastaan. Pahantahtoinen metsästäjä-soturi Zapan käy Alitan kimppuun ja baarissa alkaa tappelu, jonka Ido lopulta keskeyttää. Grewishka saapuu paikalle ja haastaa Alitan kaksintaisteluun, paljasten saaneensa itse Novalta, Zalemia vuosisatojen ajan hallinneelta teknokraattiselta hallitsijalta, käskyn tuhota hänet. Grewishka vaurioittaa Alitan kehoa korjauskelvottomaksi ja taistelun aikana Alita muistaa saaneensa aikoinaan URM:ltä tehtäväkseen surmata Novan ja tuhota Zalemin, mutta Ido ja koiria käyttävä metsästäjä-soturi McTeague ajavat Grewishkan tiehensä. Ido pyytää anteeksi Alitalta ja asentaa häneen Berserker-haarniskan.

Alita rakastuu Hugoon ja päättää auttaa tätä pääsemään Zalemiin osallistumalla itsekin moottoripallo-otteluihin ja voittamalla sen palkintorahat. Samaan aikaan Hugo haluaa lopettaa kyborgien kimppuun hyökkämisen, mutta hänen ystävänsä Tanji kieltäytyy. Mutta sitten Zapan tappaa Tanjin ja järjestää Hugon päästä palkkion lavastamalla tämän syylliseksi toisen kyborgin murhaan. Saatuaan Hugon avunpyynnön Alita jättää ottelun kesken, mutta samalla saa tietää totuuden Hugon ja Vectorin toimista. Metsästäjälain vuoksi Zapan suostuu jättämään Hugon rauhaan vain, jos Alita itse tappaa Hugon ja lunastaa palkkion. Alita ei kykene tekemään sitä, jolloin Zapan haavoittaa Hugoa kuolettavasti. Chiren kääntyy Vectoria vastaan ja auttaa lavastamaan Hugon kuoleman kiinnittämällä Hugon pään Alitan elossapitojärjestelmään. Zapan huomaa huijauksen, mutta Alita haavoittaa Zapania ja vie hänen Damascus-miekkansa.

Ido kiinnittää Hugon pään yhteen kyborgikehoon ja kertoo Alitalle Vectorin valehdelleen Hugolle: Zalemiin pääsee vain se Iron Cityn kansalainen, joka voittaa Suurmestarin tittelin moottoripallossa. Ido itse oli aikoinaan Zalemin kansalainen, kunnes hänen tyttärensä sairastumisen vuoksi Nova karkotti hänet ja Chirenin Iron Cityyn. Alita hyökkää Tehtaaseen kohtaamaan Vectorin ja saa tietää, että petoksensa vuoksi Chiren oli tapettu ja Vector kerännyt talteen hänen ruumiinosansa toimittaakseen ne Novalle tämän kokeita varten, paljastaen tekevänsä saman kaikille, jotka Nova päästäisi Zalemiin. Vector kutsuu Grewishkan tuhoamaan Alitan, mutta Alita tappaa helposti Grewishkan. Alita pakottaa Novan puhumaan hänelle Vectorin kautta ennen kuin tappaa Vectorin.

Tämän jälkeen Ido kertoo Alitalle, että Hugo yritti kiivetä Zalemiin Iron Cityyn johtavan putken kautta. Tietäen sen olevan mitä Nova haluaa, Alita yrittää suostutella häntä palaamaan Iron Cityyn. Mutta kun Hugo lopulta suostuu, Nova aktivoi putken sirkkelimäisen puolustusrenkaan, joka tuhoaa osan Hugon kyborgikehosta. Alita yrittää estää Hugoa putoamasta, mutta ei pysty vetämään tätä ylös ja Hugo putoaa kuolemaansa.

Kuukausien kuluttua Alitasta on tullut nouseva tähtipelaaja moottoripallossa ja hän on vihdoin päässyt mestaruusliigaan. Hän vannoo vielä pääsevänsä Zalemiin ja kostamaan Novalle osoittaen miekkansa Zalemia kohti, missä Nova katsoo Alitaa kohti hymy kasvoillaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Rosa Salazar  Alita  
 Christoph Waltz  tohtori Dyson Ido  
 Jennifer Connelly  Chiren  
 Mahershala Ali  Vector  
 Ed Skrein  Zapan  
 Jackie Earle Haley  Grewishka  
 Keean Johnson  Hugo  
 Jorge Lendeborg Jr.  Tanji  
 Lana Condor  Koyomi  
 Eiza González  Nyssiana  
 Idara Victor  hoitaja Gerhad  
 Jeff Fahey  McTeague  
 Rick Yune  mestari Clive Lee  
 Marko Zaror  Ajakutty  
 Elle LaMont  Screwhead  
 Leonard Wu  Kinuba  
 Casper Van Dien  Amok  
 Edward Norton  Nova  
 Michelle Rodríguez  Gelda  
 Jai Courtney  Jashugan  

James Cameron kiinnostui projektista jo vuonna 2000.[4] Nopeasti tuon jälkeen 20th Century Fox rekisteröi battleangelalita.com verkkotunnuksen.[5] Vuonna 2003 Cameron ilmoitti käsikirjoituksen Battle Angel -elokuvalle olevan työn alla.[6]

Kesällä 2005 ilmoitettiin elokuvan viivästymisestä, johtuen Cameronin keskittyvän "Project 880" nimiseen projektiin (Avatar).[7] Vuoden 2006 kesäkuussa kerrottiin Battle Angelin julkaisun tapahtuvan vuonna 2009.[8] Tuon jälkeen Cameron on kertonut elokuvan viivästyvän useita kertoja.[9][10]

Helmikuussa 2010 Jon Landau kertoi Cameronin hyväksyneen ehdotuksen vaihtaa elokuvan nimeksi Alita: Battle Angel.[11]

Huhtikuussa 2016 20th Century Fox ei vielä hyväksynyt elokuvan tuottamista, koska suunniteltu 175–200 miljoonan dollarin budjetti on liian suuri.[12] Myöhemmin toukokuussa Fox lisäsi elokuvan vuonna 2018 julkaistavien elokuvien joukkoon.[13]

Elokuvan kuvaukset alkoivat Austinissa lokakuussa 2016.[14]

Elokuva sai ensi-iltansa 14. helmikuuta 2019.[15] Edelliset suunnitellut ensi-iltapäivämäärät olivat 20. heinäkuuta 2018 ja 21. joulukuuta 2018.[13][16]

 1. a b Alita: Battle Angel (2019) Box Office Mojo. Viitattu 16.3.2019. (englanniksi)
 2. Film Releases...Print Results www.varietyinsight.com. 2017. Viitattu 11.12.2017.
 3. Hunter Danels: BATTLE ANGEL Update from James Cameron Collider. 31.1.2011. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 4. Larry Carroll: 'Avatar' Producer Says 'Battle Angel Alita' Has A New Name, Will Follow 'Avatar 2' MTV News. 18.2.2010. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 5. James Caeron interestd in Alita Anime News Network. 28.6.2000. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 6. Cameron's Alita in pre-production Anime News Network. 7.5.2003. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 7. James Cameron to Delay Battle Angel? Anime News Network. 16.6.2005. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 8. News on Cameron's Battle Angel Anime News Network. 19.2.2006. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 9. Cameron Not Planning on Battle Angel after Avatar Film Anime News Network. 16.5.2008. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 10. Cameron: Still Looking at Battle Angel 'Very Seriously' (Updated) Anime News Network. 25.7.2009. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 11. Larry Carroll: 'Avatar' Producer Says 'Battle Angel Alita' Has A New Name, Will Follow 'Avatar 2' MTV News. 18.2.2010. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 12. Borys Kit: Zendaya Among Finalists for James Cameron's 'Battle Angel' Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. 26.4.2016. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 13. a b Adam Chitwood: Fox Dates ‘Alita: Battle Angel’; Shifts ‘The Predator’ and Two Marvel Movies Collider. 28.5.2016. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 14. Borys Kit: James Cameron's 'Alita: Battle Angel' Casts Jackie Earle Haley (Exclusive) The Hollywood Reporter. 14.9.2016. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
 15. D'Alessandro, Anthony: ‘Alita’ Flies Out Of Christmas, ‘Dark Phoenix’ To Rise Summer, ‘Deadpool 2’ Re-release Hits Sked, ‘Gambit’ Now 2020 – Fox Date Changes Deadline Hollywood. 28.9.2018. Viitattu 29.9.2018. (englanniksi)
 16. Fox pushes back The Predator & Alita: Battle Angel release dates joblo.com. Viitattu 13.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]