Alfred Krupp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfred Krupp

Alfred Krupp (syntyjään Alfried Felix Alwyn Krupp (26. huhtikuuta 1812 Essen14. heinäkuuta 1887) oli saksalainen teollisuusjohtaja, Krupp-yhtymän johtaja.

Alfred Kruppin vanhemmat olivat Friedrich Carl Krupp ja Therese Krupp. Friedrich oli perustanut vuonna 1811 pienen teräsvalimon nimeltä Fried. Krupp. Hänellä oli suuria suunnitelmia mutta Friedrichin kuoltua 1826 yritys oli suurissa veloissa. Alfred otti isän kuoleman jälkeen 14-vuotiaana yhdessä äitinsä kanssa yrityksen haltuunsa. Seuraavien 15 vuoden aikana yritys pystyi töin tuskin maksamaan työntekijöiden palkat.

Vuonna 1841 Alfred sai keksinnöstään rahaa tehtaan laajentamiseen ja valuteräksen käyttöön. Vuonna 1847 hän teki ensimmäisen tykkinsä valuteräksestä. Lontoon maailmannäyttelyssä 1851 hän esitteli 6 paunan (2,7 kg) kokonaan valuteräksestä tehdyn tykin ja virheettömän 2 000 paunan (907 kg) teräsvalun, painoltaan yli kaksinkertaisen mihinkään aikaisempaan nähden. Kruppin näyttely oli sensaatio insinöörien keskuudessa ja Essenin tehtaista tuli kuuluisa. Vuoden 1851 toinen keksintö, rautatiepyörien tekoa koskeva, tuotti myös voittoa, minkä Alfred sijoitti tehtaan laajentamiseen ja varustamiseen sekä takaaladattavan valuteräksisen tykin kehittämiseen. Alfred uskoi takaaladattavien tykkien ylivoimaan suustaladattaviin nähden, sillä hänen mielestään ne lisäsivät tulen tarkkuutta- ja nopeutta. Näkemys tuli Saksassa yleisesti hyväksytyksi vasta Ranskan–Preussin sodan jälkeen.

Alfred kehitti perheyrityksestä maailmanlaajuisen konsernin joka valmisti Saksan tulliliiton vauhdittamana rautatietarvikkeita ja vetureita mutta ennen kaikkea aseita Preussille ja vuodesta 1871 Preussin yhdistämälle Saksan keisarikunnalle. Krupp oli erityisen tunnettu tykkien valmistajana. Vuodesta 1862 Krupp käytti brittiläistä Bessemer-prosessia teräksenvalmistuksessa ensimmäisenä yrityksenä mannermaalla. Vuonna 1864 Krupp osti Ruhrin alueen kaivoksia turvatakseen raaka-aineensaantiaan.

Alfredin kuoleman aikaan vuonna 1887 hän työllisti 20 200 henkeä. Hänen ainoa poikansa, Friedrich Alfred Krupp, jatkoi yrityksen johdossa Alfredin kuoleman jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]