Alexandersaaristo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alexandersaaristo
Satelliittikuva saaristosta
Satelliittikuva saaristosta
Merialue Tyynimeri
Saaria yht. 11 000
Suurin saari Baranofinsaari
Pinta-ala 35 000 km²
Valtio
Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Väestö
Väkiluku 37 159

Alexandersaaristo (engl. Alexander Archipelago) on saaristo Alaskan kaakkoisrannikolla. Saaristossa on noin 11 000 saarta.[1]tarvitaan parempi lähde Syvät ja kapeat salmet erottavat saaret mantereesta. Suurimmat saaret ovat Chichagof Island, Admiralty Island, Baranof Island, Wrangell Island, Revillagigedo Island, Kupreanof Island ja Prince of Wales Island. Alueen alkuperäisasukkaita ovat tlingitit ja haidat.

Kaikki saaret ovat metsäisiä, louhikkoisia ja niillä elää runsaasti riistaeläimiä. Niinpä sahateollisuus, metsästys ja kalastus ovat tärkeitä elinkeinoja, minkä lisäksi nykyisin työllistää myös turismi.

Saariston suurimmat kaupungit ovat Revillagigedo Islandin Ketchikan ja Baranofinsaaren Sitka. Koko alueen suurin kaupunki Juneau ei kuulu saaristoon, vaan sijaitsee mantereella.

Saariston nimesi Yhdysvaltain rannikkokartoituksen ja geodesian laitos (engl. United States Coast and Geodetic Survey) Venäjän keisarin Aleksanteri II:n mukaan vuonna 1867.[1] Venäläiset kartoittivat saaria vuodesta 1741 alkaen. Saaristo siirtyi Yhdysvaltojen hallintaan 1867 Alaskan kaupan yhteydessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hakulinen, Kerkko: Paikannimet. WSOY sanakirjat. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-27676-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]