Baranofinsaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Baranofinsaari
Baranofinsaaren ympäristöä
Baranofinsaaren ympäristöä
Maantiede
Muut nimet Sitka Island
Saariryhmä Alexanderin saaristo
Merialue Tyyni valtameri
Vesialue Alaskanlahti
Pinta-ala 1 584 km²
Korkein kohta Peak 5390, 1 463 m
Valtio
Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Alue Sitka City and Borough, Petersburg
Väestö
Väkiluku 8 532
Asutuskeskukset Sitka, Port Alexander, Baranof Warm Springs, Port Armstrong, Port Walter

Baranofinsaari (engl. Baranof Island, joskus myös Baranov Island tai Sitka Island) on saari Alexanderin saaristossa Kaakkois-Alaskassa. Saaren alkuperäisasukkaat tlingitit kutsuvat saarta nimellä Sheet’-ká X'áat'llähde?. Pinta-ala on 1 584,36 km². Baranofinsaaren asukasluku oli vuoden 2000 väestönlaskennassa 8 532.lähde?

Baranofinsaari on Alaskan kahdeksanneksi suurin saari ja koko Yhdysvaltain yhdeksänneksi suurin. Se on Alexanderin saariston vuoristoisin saari. Maailman saarista Baranofinsaari on 135. suurin. Saaren suurin kaupunki on yli 8 000 asukkaan Sitka, joka kattaa suurimman osa saaresta. Muita asutuskeskuksia ovat Port Alexander, Baranof Warm Springs, Port Armstrong ja Port Walker. Saarella on myös aavekaupunki Goddard.

Ensimmäisen länsimaisen asutuskeskuksen perusti saarelle 1799 Aleksander Baranov, Venäläis-amerikkalaisen kauppakomppanian johtaja ja ensimmäinen kuvernööri. Alexanderin saaristo ja Baranofinsaari ovat saaneet nimensä hänen mukaansa. Baranof Island oli venäläisten hallinnollinen ja turkiskaupan keskus Alaskassa 18041867. 1900-luvun vaihteessa saarella oli pienimuotoista kaivosteollisuutta, joka keskittyi etenkin Sitkan ympärille saaren pohjoisosiin. Ruoanjalostus, valaanpyynti ja kettutarhat olivat yleisimmät elinkeinot. Ne kuitenkin loppuivat toiseen maailmansotaan mennessä. Vielä tänäänkin saarella on nähtävissä todisteita näistä elinkeinoista. Nykyään tärkeimmät elinkeinot ovat kalastus, kalastustuotteiden jalostus ja turismi. Saari on tunnettu karhuistaan ja sitkan hirvestä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.