Aleksandr Skvortsov (kosmonautti)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Aleksandr Skvortskov)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksandr Skvortsov
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Štšolkovo [1]

Aleksandr Aleksandrovich Skvortsov (ven. Александр Александрович Скворцов; s. 6. toukokuuta 1966 Štšolkovo, Venäjä) on venäläinen kosmonautti.

Skvortsov on naimisissa Elena Georgievna Skvortsovan (o.s. Krasnikova) kanssa. Heillä on yksi tytär, Anna. Hän harrastaa mm. sukeltamista, jalkapalloa, sulkapalloa, kalastusta, metsästystä ja matkailua. Hänen isänsä Aleksandr oli myös kosmonautti, joka ei kuitenkaan käynyt avaruudessa.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skvortsov valmistui Stavropolin ilmavoimien koulusta ohjaaja-insinöörinä vuonna 1987 ja vuonna 1997 ilmapuolustusakatemiasta. Hän on Venäjän ilmavoimien eversti. Nykyään hän opiskelee lakitiedettä.[2] Hänellä on yli tuhat lentotuntia muun muassa MiG-23:n ja Su-27:n lentäjänä.

Ura avaruuslentäjänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skvortsov valittiin 28. heinäkuuta 1997 kosmonauttikoulutukseen. Skvortsov suoritti Venäjän avaruusjärjestön (Roskosmos) kosmonautin peruskoulutuksen tammikuusta 1998 marraskuuhun 1999. Hän sai testi-kosmonautin kelpoisuuden marraskuussa 1999. Tammikuusta 2000 lähtien hän on saanut jatkokoulutusta Kansainväliseen avaruusasemaan (ISS). Maaliskuussa 2008 Skvortsov nimitettiin ISS:n Retkikunta 21/22 varamiehistöön lentoinsinööriksi ja Sojuz TMA:n komentajaksi.

Hänet nimitettiin ISS:n Retkikunta 23:n lentoinsinööriksi. [3] Hän toimi myös Retkikunta 24:n komentajana. Skvortsov laukaistiin ISS:lle 2. huhtikuuta 2010 lennolla Sojuz TMA-18. Hän palasi Maahan Sojuz TMA-18:lla 25. syyskuuta 2010.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aleksandr Skvortsov (kosmonautti).