Aleksander Casso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aleksander Casso, oikealta nimeltään Johannes (Hannes) Hyvärinen (2. kesäkuuta 1933 Polvijärvi13. marraskuuta 1976 Pyhäselkä) oli suomalainen taikuri.

Martonvaaran kylässä syntynyt Hyvärinen aloitti viihdetaiteilijan uransa 17-vuotiaana Arvo Kangasniemen Sirkus Panakoksessa vuonna 1950. Sitä ennen hän teki töitä metsätyömiehenä. Hänen ensimmäinen taiteilijanimensä oli Carambo, ja hän teki fakiiritemppuja, muun muassa 63-senttisen miekan nielemisen. Hän työskenteli myös Sirkus Magyarissa ja Sirkus Huhtalassa. Hyvärisestä mainitaan, että hänellä oli erikoisen notkeat sormet ja kädet sekä taipuisa ranne[1] ja ”pohjoiskarjalaisena verenperintönä luonnonväärät leuat”.

1950-luvulla Hyvärinen alkoi keskittyä taikatemppuihin ja otti nimekseen Aleksander Casso. Hän kiersi yksin muun muassa Itä- ja Pohjois-Suomessa seurojentaloilla ja markkinoilla. Varsinainen menestys alkoi, kun hän liittyi taikurina Take Lehdon ja Arvo Anttosen musiikkiryhmään, joka kiersi eri tilaisuuksissa. Hän esiintyi myös ulkomailla[2].

Aleksander Casso saavutti suurimman menestyksen Linnanmäen Teatterihallissa, jonka Peacock-varieteen esiintyjä hän oli toukokuusta syyskuuhun 1966. Eero Taivalsaaren mukaan Casso oli ”kansainvälisen tason taikuri niin illuusio- kuin manipulaationumeroissaan”. Hänen savukenumeronsa, jossa hän hävitti ja loihti esiin savuavia tupakoita, olivat ruotsalaisasiantuntijoiden mukaan maailman huippua. Elämäntavoiltaan hän oli boheemi ja vuosien myötä hän alkoholisoitui.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Unto Martikainen: Legendaarinen taikuri Aleksander Casso. Jokeri 2/1999. ISSN 1797-2795
  2. Karjalainen 18.11.1976
  3. Eero Taivalsaari: Sirkuselämää. Suomalaisen sirkus kautta aikojen. Otava 2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]