Albert Scott Crossfield

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scott Crossfield ennätyskone D-558-II:n ohjaamosssa nopeusennätyksen teon päivänä.

Albert Scott Crossfield (2. lokakuuta 192119. huhtikuuta 2006) oli yhdysvaltalainen lentäjä. Hän lensi niin kutsuttuja koelentokoneita, myös X-15:tta ja hän rikkoi kahden Machin rajan ensimmäisenä. Scott Crossfield oli Yhdysvaltain laivaston upseeri ja lentäjä sekä myös toisen maailmansodan veteraani. Sodan jälkeen Scottfield työskenteli North American Aviationin ja Hawkerin sekä Eastern Air Linesin palveluksessa. Scott Crossfield osallistui useiden lentokonemallien kehittelyyn, sekä siviili- että sotilasilmailun puitteissa.

20. marraskuuta 1953 tapahtunut ennätyslento tapahtui Kaliforniassa Douglas D-558-2 Skyrocket -koekoneella, jossa sekä suihkumoottori että rakettimoottori. Lentokorkeus oli 18 000 metriä ja koneen nopeus 2 135 km/h.[1] Skyrocket -ennätyskoneen työntövoima oli 40 kN. Edellisen ennätyksen teki 2 000 km/h nopeuden rikkonut William "Bill" Bridgeman.[1] Myöhemmin Crossfield lensi X-15:tta, muttei onnistunut tekemään sillä uusia lentämisien ennätyksiä, vaikka rikkoikin kolmen Machin rajan.

A. Scott Crossfield kuoli lento-onnettomuudessa Cessna 210 -pienkoneella, jota hän ohjasi itse, 84 vuoden iässä vuonna 2006. Hän oli tieteelliseltä koulutustaustaltaan luonnontieteiden maisteri (B.Sc. 1950) ja hänellä oli vaimon ohella neljä lasta sekä kolme lastenlasta.

X-15 A2 polttoainetankkiensa kera.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Salonen Erkki (toim.): Mitä Missä Milloin. Otava, 1955.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b MMM 1955: s. 202.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Albert Scott Crossfield