Alaston nuori tyttö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alaston nuori tyttö
Nimi Alaston nuori tyttö
Tekijä Oskar Kokoschka
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Piirustus
Materiaali Lyijykynä, paperi (maalauspohja) ja vesiväri
Korkeus 44,00 cm
Leveys 27,00 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Alaston nuori tyttö on taiteilija Oskar Kokoschkan (1886–1980) paperille lyijykynällä ja vesiväreillä maalaama työ, 44 × 27 cm, ja se on ajoitettu vuosiin 1906–1909.

Taiteilija Oskar Kokoschkalla oli omia näkemyksiä muotokuviin. Hän oli kiinnostunut mallin nopeasta havainnoinnista, hän piirsi puberteettisia nuoria sekä kuvasi varsinkin näiden nopeaa kehitysvaihetta, elävien nuorien kulmikkuutta ja ruumiillisen epätasapainon tunnetta. Kokoschka oli jo lapsena ja nuorena kotikaupungissaan Wienissä tajunnut "... miten lähellä rumaa todellisuus oli verrattuna illusionistien taianomaisiin väreihin". Ihminen oli hänelle ruumiillisesti rajallinen, josta tehtävä taide auttamatta törmää hänen henkisiin ihanteisiinsa.

Alaston nuori tyttö on maalattu Kokoschkan opiskeluaikana, jolloin hän oli opiskelijana Wienin taideteollisuuskoulussa. Hän muun muassa opetti koulunsa loppuvaiheessa elävän mallin luokalla. Suomeen tämä maalaus päätyi laulaja Alexis af Enehjelmin kautta. Af Enehjelm opiskeli vuosisadan alussa Wienissä ja hän tutustui siellä Kokoschkaan. Taiteilija lahjoitti maalauksen af Enehjelmille. Suomeen päätyi af Enehjelmin kautta myös Kokoschkan Kaksi naista -teos.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Huusko, Timo: Oskar Kokoschka: Alaston nuori tyttö. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 85.