Al Di Meola

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Al DiMeola)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Al Di Meola vuonna 2006.

Al Di Meola (s. 22. heinäkuuta 1954 New Jersey) on yhdysvaltalainen fuusiokitaristi.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al Di Meolan ensimmäinen instrumentti oli rummut, mutta hän vaihtoi pian kitaraan. Vuonna 1971 hän aloitti opinnot bostonilaisessa Berklee College of Musicissa. Vuonna 1974 lahjakkuudeksi osoittautunut Di Meola sai kutsun Chick Corean Return to Forever -yhtyeeseen, jossa hän soitti yhtyeen silloisen kokoonpanon hajoamiseen asti 1976. Tuona aikana hän kohosi maineeseen nuorena, energisenä ja teknisesti lahjakkaana kitaravirtuoosina. Return to Foreverin lopettaessa Al Di Meola julkaisi jo samana vuonna ensimmäisen soololevynsä, joka sisälsi Return to Foreverin levyjen tyylistä rock-soundeilla soitettua melodista ja pitkillä improvisoiduilla sooloilla varustettua musiikkia.

Di Meolan ensimmäisillä levyillä pääosassa oli lattarivaikutteinen jazz-rock ja nopeat särösoundilla soitetut sähkökitarasoolot. Myöhemmillä levyillä akustinen kitara ja entistä useammat tyylilajit saivat lisää tilaa. Di Meola on yleensä säveltänyt levynsä itse täyteen melodisia kappaleita. Oman soolouransa lisäksi Di Meola on esiintynyt esimerkiksi basistivirtuoosi Stanley Clarken, multi-instrumentalisti/säveltäjä Jan Hammerin ja viulisti Jean-Luc Pontyn kanssa. Yhdessä John McLaughlinin ja Paco de Lucían kanssa hän on esiintynyt ja levyttänyt suosittuna kitaratriona.

Uransa alkuvaiheessa Di Meola halusi tulla tunnetuksi nimenomaan soittotekniikaltaan taitavana nopeana kitaristina, mutta myöhemmin hän on pyrkinyt tietoisesti vähentämään itsetarkoituksellista virtuositeetin esittelyä ja keskittynyt musiikissaan enemmän muihin arvoihin. Di Meolan suosituimpia levyjä ovat uran alkupään levyt, kuten Elegant Gypsy ja Splendido Hotel, sekä myöhemmästä tuotannosta esimerkiksi Kiss my Axe (joka sisältää provosoivasta nimestään ja levyn ulkoasusta huolimatta varsin rauhallista musiikkia). Di Meola on ollut yksi fuusiokitaran tärkeimpiä vaikuttajia ja kehittäjiä, ja hän on ollut esikuva myös monille muiden musiikin tyylien edustajille, kuten esimerkiksi Yngwie Malmsteenille.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soololevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteistyössä tehdyt levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Return to Foreverin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Where Have I Known you Before (1974)
  • No Mystery (1975)
  • Romantic Warrior (1976)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]