Al-Walid ibn Talal

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Al-Walid ibn Talal ibn Abdelaziz al-Saud (arab. الوليد بن طلال بن عبد العزيز آل سعود‎; s. 7. maaliskuuta 1955 Riad, Saudi-Arabia) on saudiarabialainen liikemies. Hän on kuningasperheen jäsen, prinssi[1] ja miljardööri, Forbesin listan maailman 19. rikkain ihminen.[2] Hänet vangittiin marraskuussa 2017 kruununprinssi Mohammedin korruptionvastaisen taistelun yhteydessä[3].

Al-Walid ibn Talal on prinssi Talal ibn Abdelaziz al-Saudin ja tämän puolison, prinsessa Mona as-Salhin poika. Mona as-Salh on Libanonin ensimmäisen pääministeri Riad as-Solhin tytär, ja Talal ibn Abdelaziz al-Saud on Saudi-Arabian perustaneen Ibn Sa’udin poika.

Al-Walid ibn Talal johtaa Kingdom Holding Companya, jonka suurin omistaja hän on. Hän on tehnyt myös laajaa hyväntekeväisyystyötä. Hän on maan yleistä linjaa liberaalimpi, ja Kingdom Holding Company palkkasikin Saudi-Arabian ensimmäisen naislentäjän maassa, jossa naisten ei sallittu silloin ajaa edes autoa.[4] Hän on Jeddah Tower rakennuttaja[3].

Al-Walid omistaa arabialaisen musiikin Rotana-levy-yhtiön[5] ja on Citigroupin suurin yksittäinen osakkeenomistaja.[6] Hänellä on myös elokuvatuotantoyhtiö, joka on osallistunut Haifa al-Mansourin ohjaaman elokuvan Wadjda tuottamiseen. Elokuva on ensimmäinen saudiarabialainen naisohjaajan elokuva. Se esitettiin vuonna 2013 Sodankylän elokuvajuhlilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kalle Kinnunen, Sauditytön tarina, Suomen Kuvalehti 23/2013, sivu 64
  2. The World's Billionaires
  3. a b Ville Similä: Saudi-Arabian jättitorni kohoaa kompuroiden. Helsingin Sanomat, 19.9.2018, s. A 22–23.
  4. First Saudi Female Pilot Lands Job With Kingdom Holding
  5. About Rotana
  6. Citigroup biggest single investor Prince Alwaleed speaks out