Akseli Hemminki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akseli Hemminki (s. 27. heinäkuuta 1973 Helsinki) on suomalainen syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, professori ja bioalan yrittäjä.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akseli Hemminki valmistui 17-vuotiaana kuuden laudaturin ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Reserviupseerikoulun pioneerilinjan käytyään hän valmistui Helsingin yliopistosta lääketieteen kandidaatiksi vuonna 1994 ja lisensiaatiksi 1999. Opiskelun ohessa tehty väitöskirja hyväksyttiin kunniamaininnalla jo vuotta aiemmin ja se valittiin tiedekunnan parhaaksi. Syöpäbiologian dosentiksi Hemminki nimitettiin 2002 ja 2007 hän valmistui syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäriksi.

Tutkimus ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akseli Hemminki vietti vuodet 2000–2002 University of Alabama at Birminghamissa ensin post doc -tutkijana ja sitten apulaisprofessorina erityisaiheenaan translationaalinen eli kliinisiin sovelluksiin tähtäävä syövän geeniterapia. Palattuaan Helsinkiin hän perusti Cancer Gene Therapy Group tutkimusryhmän[1] ja vuodet 2007–2013 hän toimi K. Albin Johansson tutkimusprofessorina.[2] Hemminki nimitettiin Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamaan viisivuotiseen syöpätautien professorin tehtävään 1. helmikuuta 2015 alkaen.[3] Heinäkuusta 2017 Hemminki on toiminut Helsingin Yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan syöpätautien professorina.

Tutkimustyönsä ohella Hemminki on toiminut yleislääkärinä 1998–1999, sairaalalääkärinä 2003–2007 ja erikoislääkärinä tai osastonylilääkärinä 2007 alkaen HUS:ssa ja Docrates-sairaalassa.

Hemmingin tutkimus on keskittynyt syövän immunoterapiaan ja erityisesti onkolyyttisiin viruksiin, joita tutkimusryhmä on muokannut tavoitteenaan kehittää niistä uusi lääke syöpätauteihin joihin ei tällä hetkellä ole tarjolla parantavaa hoitoa. Ryhmän keskeinen havainto liittyi virusten kykyyn herättää immuunivaste kasvainta kohtaan, ja sittemmin viruksia on muokattu tavoitteena syövän T-soluterapian mahdollistaminen yleisten kiinteiden kasvaimien hoidossa.[4] Kliinisten tutkimusten pystyttämiseksi Hemminki on perustanut kaksi bioalan yritystä: 2008 Oncos Therapeutics (nykyään Targovax ASA[5]) ja 2013 TILT Biotherapeutics[6]. Oncos teki Pohjois-Euroopan ensimmäisen kliinisen tutkimuksen onkolyyttisellä viruksella. Kumpikin yritys on selvittänyt start-up-vaiheen ja stabiloitunut nuoreksi kasvuyritykseksi. Hemmingin suunnittelemilla syöpälääkkeillä on hoidettu yli 300 syöpäpotilasta.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hemminki on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cancer Gene Therapy Group
  2. Suomen Syöpäinstituutin lahjoitusprofessuuri dosentti Akseli Hemmingille Biomedicum Helsingin verkkosivut. Viitattu 9.9.2016.
  3. Helsingin yliopiston professorit
  4. Lehtinen, Päivi: Virukset ja T-solut liittoutuvat syöpää vastaan Helsingin yliopisto, Lääketieteellisen tiedekunnan verkkosivut. Viitattu 9.9.2016.
  5. Targovax ASA
  6. TILT Biotherapeutics Ltd