Ajopuku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi nahkaisiin ajopukuihin pukeutunutta moottoripyöräilijää.

Ajopuku on suojavaruste, jota käytetään useimmiten ajettaessa moottorikäyttöistä ajoneuvoa. Moottoripyöräilyssä sen pääasiallinen tehtävä on suojata motoristia kaatumistilanteessa. Ajopuvut voidaan jakaa kahteen kategoriaan: nahka- ja tekstiiliajopuvut. Ajopuku voi olla yksiosainen tai kaksiosainen, jolloin ajotakki ja -housu voidaan valita vapaasti. Yksiosaista ajopukua käytetään yleensä rata-ajossa paremman suojaavuuden takia. Pukuun kuuluu myös ajokäsineet.

Nahkapuvun, -takin ja -housun valmistusmateriaalina käytetään yleensä 1,2–1,4 mm paksua lehmännahkaa. Kaatumisen kannalta kriittisissä paikoissa, kuten olka- ja kyynärpäissä on nahkaa tuplakerros tai sitten siinä on käytetty kengurunnahkaa,[1] joka on lehmän nahkaa huomattavasti kestävämpää.

Tekstiilipuku

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekstiilipuvut voidaan karkeasti jakaa kahdentyyppisiin asusteisiin: vedenpitäviin ja ei vedenpitäviin. Tekstiilipukujen pintamateriaalina käytetään yleensä Corduraa tai muuta vastaavaa vahvaa polyesterkuitua. Pintamateriaalin minimi paksuutena pidetään 300 denierin kudosta. Kriittisissä paikoissa yleensä käytetään yli 500 denierin vahvuuksia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]