Ajansiirto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ajansiirto Audacity-järjestelmän valikossa

Ajansiirto (engl. time shifting) on digi-tv-tekniikan ja tallentavien digisovittimien tarjoama ominaisuus, jossa suora TV-lähetys voidaan pysäyttää ja sitä voidaan kelata taaksepäin ja eteenpäin jo suoran lähetyksen aikana. (Vertaa videonauhuri)

Ajansiirron ollessa käytössä digisovitin jatkuvasti tallentaa katseltavaa lähetystä kiintolevyllä olevaan ajansiirtopuskuriin. Tällöin katsoja voi koska tahansa keskeyttää ohjelman katselun ja jatkaa katselua keskeytyskohdasta myöhemmin. Näin katsoja ei menetä ohjelmasta hetkeäkään vaikka poistuisikin hetkeksi ruudun ääreltä. Myös suoria lähetyksiä voi pysäyttää ja jatkaa niiden katselua myöhemmin, mutta tällöin puskuriin tallennettu lähetys ei tietenkään ole enää suora.

Myös kelaus taaksepäin on mahdollista. Katsoja voi palata ajassa taaksepäin katsomaan mitä tahansa puskuriin tallentunutta kohtaa sovittimen jatkaessa suoran ohjelman tallennusta puskuriin.

Eteenpäin kelaaminen onnistuu tietenkin vain mikäli on ensin hypätty taaksepäin tai pysäytetty katselu ja halutaan päästä takaisin reaaliaikaan tai lähemmäs sitä.

Television katsojalukuja Suomessa mittaava Finnpanel on vuoden 2008 alusta asti huomioinut TV-mittaritutkimuksessaan myös aikasiirretyn katselun.[1] Ohjelmien katsojalukuihin lasketaan mukaan ohjelman esityksen jälkeisen viikon aikana kertynyt aikasiirretty katselu. Katsojalukuihin lisätään vain normaalinopeudella katsottu tallenne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.finnpanel.fi/lataukset/tv_20080311.pdf


Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.