Ainejärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ainejärjestö on yleensä yliopiston tai korkeakoulun opiskelijakunnan piirissä toimiva yhdistys, jonka tarkoituksena on yhdistää saman oppiaineen tai alan opiskelijoita, ajaa näiden etuja ja järjestää toimintaa. Teknillisissä yliopistoissa ainejärjestöjä kutsutaan yleensä killoiksi.

Ainejärjestöt ovat ylioppilaskunnassa nuorempia toimijoita kuin poikkitieteelliset ja perinteiset osakunnat, joiden historia juontaa juurensa 1600-luvulle ja Turun Akatemian aikaan asti.lähde? Esimerkiksi Helsingin yliopiston vanhin ainejärjestö, Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys eli TYT, on perustettu vuonna 1853. Tampereen yliopiston vanhin ainejärjestö, luokanopettajaopiskelijoiden OKA ry, on perustettu vuonna 1919[1]. Ainejärjestöt yleistyivätkin varsinaisesti vasta toisen maailmansodan jälkeen.lähde? Nykyään lähes jokaisen alan opiskelijoilla on oma ainejärjestönsä, ja uusia syntyy edelleen lisää sitä mukaa kun yliopistoissa käynnistetään uusia koulutusohjelmia.

Ainejärjestöjen koko vaihtelee suurista, kokonaisen tiedekunnan kattavista pieniin, muutaman kymmenen jäsenen yhdistyksiin. Helsingin yliopistossa pienissä ja homogeenisissä tiedekunnissa, kuten teologian, farmasian tai eläinlääketieteen tiedekunnissa, on vain yksi ainejärjestö. Suuremmissa ja monitieteellisemmissä tiedekunnissa on useita ainejärjestöjä, joilla saattaa olla yhteistyöelimenä toimiva koko tiedekunnan laajuinen kattojärjestö. Esimerkiksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa toimii kuusitoista ainejärjestöä ja kattojärjestö Kannunvalajat, suurimmassa eli humanistisessa tiedekunnassa 34 ainejärjestöä ja kattojärjestö Humanisticum. Kaikkiaan Helsingin yliopistossa toimii vuoden 2005 Ylioppilaskalenterin mukaan 107 aine- tai kattojärjestöä.

Jotkin ainejärjestöt hyväksyvät myös sivuaineopiskelijoita jäsenikseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia okablogi.wordpress.com.