Aikavyöhyketietokanta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aikavyöhyketietokanta (engl. tz database) on pääasiassa tietokoneohjelmien käyttöön tarkoitettu kokoelma maailman aikavyöhykkeistä. Tietokannan avulla tietokoneen sisäinen aika, esim. UNIX-aika muunnetaan sijaintipaikan aikavyöhykkeen mukaan ihmisen luettavaksi ajaksi. Tietokannasta käytetään joskus myös nimitystä Olsonin tietokanta sen alkuperäisen kokoajan Arthur David Olsonin mukaan. Paul Eggert toimii aikavyöhyketietokannan ylläpitäjänä.

Tietokannan merkittävin ominaisuus on Eggertin kehittämä nimeämiskäytäntö aikavyöhykkeille. Aikavyöhykkeiden nimet ovat muotoa alue/sijainti, esimerkiksi America/New_York ja Europe/Paris. Tietokanta pyrkii tallentamaan myös historialliset aikavyöhykkeet alkaen vuodesta 1970. Tietokanta sisältää myös tiedon kesäajasta ja jopa karkaussekunneista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projekti alkoi vuonna 1986. Projekti ja sen lähdekoodi ovat vapaasti käytettävissä. Tietokannasta julkaistaan uusia versioita aina maailman aikavyöhykkeissä tapahtuvien muutosten myötä. Yleensä versioita julkaistaan useita vuosittain.

Syyskuussa 2011 astrologian ohjelmia tekevä AstroLab haastoi Olsonin ja muut oikeuteen tekijänoikeuksien rikkomisesta. 6. lokakuuta vapaaehtoiset sulkivat tietokantaa ylläpitäneen FTP-palvelimen elsie.nci.nih.gov ja sähköpostilistan. Tuolloin Internetin osoitejärjestelmästä vastaava järjestö ICANN päätti ottaa projektin hoitoonsa Internetin infrastruktuurille olennaisena.[1]

Aikavyöhykkeen määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikavyöhyketietokannassa aikavyöhyke on kansallinen tai maansisäinen alue, jonka sisällä on vuodesta 1970 lähtien ollut käytössä yhteisesti sovittu aika. Määritelmä kattaa maantieteelliset alueet, joilla on käytössä yhteinen aika. Määritelmä poikkeaa niistä aikavyöhykkeen määritelmistä, joissa aikavyöhyke määritetään pituuspiirin mukaan. Tämän vuoksi kullakin tietokannassa määritellyllä aikavyöhykkeellä voi olla useita vastaavuuksia UTC-aikajärjestelmässä.

Aikavyöhykkeiden nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikavyöhykkeillä on yksilölliset nimet, jotka ovat muotoa alue/sijainti, esimerkiksi America/New_York. Nimien tarkoituksena on helpottaa aikavyöhykkeiden muistamista. Niminä käytetään englanninkielisiä nimiä, joista on poistettu välimerkit ja yleiset päätteet. Välilyönnin sijasta käytetään alaviivaa. Osien nimet on rajoitettu 14 merkkiin eräiden muinaisten järjestelmien tiedostonimien pituuden rajoituksen mukaan.

Alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue on joko maanosan tai valtameren nimi tai "Etc". Maanosat ovat: Africa, America, Antarctica, Arctic, Asia, Atlantic, Australia, Europe, Indian ja Pacific.

Nimitystä Etc käytetään hallinnollisista alueista, kuten "Etc/UTC", joka tarkoittaa UTC-aikaa. POSIX-formaatin noudattamiseksi niiden aikavyöhykkeiden, joiden nimet alkavat "Etc/GMT", etumerkki on päinvastainen kuin mitä useimmat ihmiset odottaisivat. GMT:stä länteen sijaitsevilla vyöhykkeillä etumerkki on positiivinen ja idässä sijaitsevilla negatiivinen.

Paikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikka on yleensä joko alueella sijaitseva kaupunki tai pieni saari.

Maiden nimiä ei käytetä johtuen siitä, että ne eivät muodosta riittävän vakaata pohjaa vaan voivat vaihtua poliittisten muutosten seurauksena. Suurten kaupunkien nimet ovat pysyvämpiä. Tietokantaan on kuitenkin pyritty sisällyttämään vähintään yksi aikavyöhyke kutakin ISO 3166-1 alpha-2-standardin maakoodia kohden. Yleensä alueen väestömäärältään suurin kaupunki.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.zdnet.com/blog/networking/icann-takes-control-of-internet-time-keeping/1556
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:tz database