Ahmattiahvenet

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmattiahvenet
Champsodon fimbriatus
Champsodon fimbriatus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Trachinoidei
Heimo: Ahmattiahvenet
Champsodontidae
Jordan & Snyder, 1902
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ahmattiahvenet Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ahmattiahvenet Commonsissa

Ahmattiahvenet (Champsodontidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan syvistä vesistä indopasifiselta merialueelta.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmattiahventen heimoon kuuluu yksi suku ja lähteestä riippuen 5–13 lajia. Lajeihin kuuluu muun muassa ahmattiahven (Champsodon vorax). Ahmattiahvenet ovat pienikokoisia kaloja, jotka kasvavat 15–40 cm pitkiksi. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkulaisia ja suuripäisiä. Heimon kaloilla on kaksi selkäevää, joista etumainen on lyhyt ja piikikäs ja taaempi pidempi ja pehmeäruotoinen. Myös peräevä on hyvin pitkä. Vatsaevät ovat pitkät ja sijaitsevat eturuumiissa ennen pienikokoisia rintaeviä. Suu on ahmattiahvenlajeilla suuri, se ulottuu silmien taakse. Hampaat ovat terävät. Väriltään lajit ovat ruskehtavia ja kyljet ovat hopeanväriset. Ruumiissa voi olla tummempia laikkuja.[1][2][3][4]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmattiahvenia tavataan Afrikan rannikolta ja Punaiselta mereltä Havaijille ulottuvalta vyöhykkeeltä. Niitä on tavattu läheltä pohjaa 400–1100 metrin syvyydestä ja ne mahdollisesti nousevat öisin lähemmäksi pintaa. Kalat liikkuvat suurinakin parvina ja ne saalistavat ruuakseen pienempiä eläimiä.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Champsodontidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 27.3.2012. (englanniksi)
  2. a b Champsodontidae (PDF) FAO. Viitattu 27.03.2012. (englanniksi)
  3. a b Perciform Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 27.03.2012. (englanniksi)
  4. a b Donna Nemeth: Systematics and Distribution of Fishes of the Family Chapsodontidae (Teleostei: Perciformes), with description of three new species. Copeia, 1994, 2. vsk, s. 347-371. Artikkelin verkkoversio Viitattu 27.3.2012. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.