Ahmattiahvenet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmattiahvenet
Champsodon fimbriatus
Champsodon fimbriatus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Lyhtyahvenkalat Acropomatiformes
Heimo: Ahmattiahvenet
Champsodontidae
Jordan & Snyder, 1902
Suku: Ahmattiahvenet
Champsodon
Günther, 1867
Katso myös

  Ahmattiahvenet Wikispeciesissä
  Ahmattiahvenet Commonsissa

Ahmattiahvenet (Champsodontidae) on lyhtyahvenkalojen lahkon kalaheimo, joka elää indopasifisen merialueen syvissä vesissä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmattiahventen heimoon kuuluu vain yksi suku Champsodon ja siinä 13 lajia, muiden muassa ahmattiahven (Champsodon vorax). Ahmattiahvenet ovat pitkulaisia ja suuripäisiä mutta pienikokoisia kaloja, jotka kasvavat 15–40 cm pitkiksi. Niillä on kaksi selkäevää, etummainen on lyhyt ja piikikäs ja taaempi pidempi ja pehmeäruotoinen, ja myös peräevä on hyvin pitkä. Vatsaevät ovat pitkät ja sijaitsevat pienikokoisia rintaeviä edempänä. Suu on suuri, se ulottuu silmien taakse. Hampaat ovat terävät. Yleisväri on ruskehtava, kyljet ovat hopeanväriset, ja ruumiissa voi olla tummempia laikkuja.[1][2][3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmattiahvenia tavataan Afrikan rannikolta ja Punaiseltamereltä Havaijille ulottuvalta vyöhykkeeltä. Niitä on tavattu läheltä pohjaa 400–1100 metrin syvyydestä ja ne mahdollisesti nousevat öisin lähemmäksi pintaa. Kalat liikkuvat suurina parvina ja saalistavat pienempiä eläimiä.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Champsodontidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 27.3.2012. (englanniksi)
  2. a b Champsodontidae (pdf) FAO Species Identification Sheets – Fishing Area 51 (W. Indian Ocean). 1982. Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO. Viitattu 27.03.2012. (englanniksi)
  3. a b Perciform Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 27.03.2012. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.