AHHAA

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ahhaa-tiedekeskus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AHHAAn logo

AHHAA on Tartossa sijaitseva Viron ja samalla koko Baltian suurin tiedekeskus. AHHAAn tarkoitus on tutustuttaa ihmisiä tieteeseen ja teknologiaan hauskanpidon ja itse kokeilemisen kautta. Keskus pyrkii tarjoamaan ahaa-elämyksiä kaikenikäisille ja herättämään ihmisissä kiinnostusta tieteeseen.

Tiedekeskus AHHAA

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedekeskus AHHAA perustettiin 1997 Tarton yliopiston erikoisprojektina, ja vuonna 2004 Tarton kaupunki ja Tarton yliopisto perustivat keskukselle oman säätiön.[1] Vuodesta 2000 AHHAA toimi Tarton tähtitornin tiloissa, kunnes siirtyi vuonna 2009 Lõunakeskukseen, Tartossa sijaitsevaan kauppakeskukseen. Vuodesta 2011 keskus on toiminut uudessa rakennuksessa, Tarton keskustassa, osoitteessa Sadama 1. Uusi keskus on 11,156 m² ja sen ovat suunnitelleet virolaiset arkkitehdit Vilen Künnapu ja Ain Padrik . Vuosina 2009-2013 AHHAA:lla oli toimipiste myös Tallinnan Vapaudenaukiolla, ja vuoden 2017 loppuun asti Lõunakeskuksessa toimi lisäksi AHHAA:n 4D-elämyskino.

Tiedeteatteri

Tiedekeskus AHHAA:n johdossa ovat toimineet vuodesta 2012 lähtien Andres Juur ja Pilvi Kolk. Tiedekeskuksen toimintaa koordinoivaan neuvostoon kuuluvat Hannes Astok, Anneli Saro, Jaanus Karv, Mart Laidmets, Reno Laidre and Vallo Mulk. Lisäksi sisällölliseen puoleen liittyviä neuvoja antaa asiantuntijoista koostuva tiedeneuvosto.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AHHAA:n tarkoituksena on tarjota mielenkiintoinen ja jännittävä oppimisympäristö uusien asioiden oppimiseen. Tavoitteena on tehdä tieteestä helposti lähestyttävää varsinkin nuorille. AHHAA pyrkii herättämään lasten ja nuorten kiinnostuksen arjen tieteellisiin ilmiöihin ja rohkaisemaan heitä pohtimaan jokapäiväisiä tieteeseen liittyviä kysymyksiä.

Toiminnan päämuotona ovat “kokeile itse” -tyyppiset näyttelyt, joissa kävijä saa itse kokeilla kaikkea esillä olevaa ja tutustua sitä kautta erilaisiin tieteellisiin ilmiöihin. Näyttelyiden lisäksi AHHAA:ssa on Tiedeteatteri, jolla on esityksiä joka päivä. Päivittäin järjestetään myös kaikille kävijöille avoimia työpajoja. Koulujen kanssa tehtävä yhteistyö tuo ryhmiä AHHAA-keskukseen kaikkialta Virosta ja vie keskuksen palveluja (tiedeteatteri, luennot, näyttelyt) myös muualle Viroon.

Yhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AHHAA tekee tiivistä yhteistyötä muiden maiden tiedekeskusten (Tiedekeskus Heureka Suomessa, Experimentarium Tanskassa), kansainvälisten järjestöjen (ICOM, British Council, ECSITE, NSCF), tiedemuseoiden (Natural History Museum Isossa-Britanniassa, Bloomfield Science Museum Israelissa, Deutsches Museum Saksassa), korkeakoulujen (Tarton yliopisto) ja harrastekoulujen (Tartu Kunstikool) kanssa.

Vuosina 2011-2014 AHHAA osallistui aktiivisesti PLACES-nimiseen projektiin (Platform of Local Authorities and Cities Engaged in Science), joka toteutettiin 69 eurooppalaisen kaupungin välisenä yhteistyönä. AHHAAlle myönnettiin “Eurooppalaisen tiedekaupungin” titteli projektissa tehdyn työn ansiosta.

Näyttelytilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AHHAAssa on yli 3000 neliömetrin kokoisella alueella kolme suurta näyttelysalia, joissa on yhteensä yli 170 interaktiivista näyttelyesinettä.[2]

Teknologia-sali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologia-salissa voi tutustua teknologisiin keksintöihin, joiden kehitys on saanut alkunsa ihmisten jokapäiväisistä tarpeista. Vierailijat voivat kokeilla, miten fysiikan lait toimivat käytännössä, ottaa itsestään 360-asteisen valokuvan, kävellä pyörivässä tunnelissa ja tutkia, mitä kodinkoneiden sisältä löytyy.

Luonto-sali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salama purkissa

Luonto-salin tarkoituksena on näyttää, kuinka luontokin toimii tiettyjen lakien mukaan. Salissa voi nähdä kananpoikasten kuoriutuvan munista tai tarkkailla muurahaisten aherrusta. Näyttely ammentaa tietoa niin biologiasta, fysiikasta kuin maantieteestäkin.

Vaihtuvien näyttelyiden sali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtuvien näyttelyiden salissa avautuu puolen vuoden välein uusi, valittuun aiheeseen keskittyvä näyttely.

Aula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonto-sali

Näyttelysalien lisäksi myös keskuksen aulasta löytyy monta näyttelyesinettä.

Tiedeteatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedeteatterin esitykset tutustuttavat katsojan fysiikan, kemian ja psykologian maailmaan näyttävien kokeiden avulla.[3] Esityksiä on tarjolla AHHAAssa joka päivä ja niitä on lisäksi mahdollista tilata erikseen. Tiedeteatterin työntekijät ovat koulutettuja asiantuntijoita ja teatteria tukee AGA.

Työpajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työpajojen tarkoituksena on herättää kiinnostusta jokapäiväisiin meitä ympäröiviin tieteellisiin ilmiöihin käsillä tekemisen kautta.[4] Joka päivä AHHAAssa järjestetään noin 4-5 työpajaa liittyen biologiaan, kemiaan, fysiikkaan, astronomiaan ja ruoanlaittoon. Työpajat ovat kaikille avoimia ja lisäksi niitä on mahdollista tilata erikseen. Työpajoja ohjaavat koulutetut oppaat.

Planetaario[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedekeskus AHHAA:ssa voi tutustua maailmankaikkeuteen täysin pallonmuotoisessa planetaariossa, jossa voi nähdä yli 10 miljoonaa tähteä.[5] Käytössä on sekä optinen että digitaalinen projektori, joita voidaan käyttää yhdessä tai erikseen. Planetaarion erikoisuus on siinä, että tähtiä voi nähdä myös lattian alla, sillä lattia on tehty lasista[6]. Pallonmuotoisia planetaarioita on maailmassa hyvin vähän; yksi niistä sijaitsee Hitachi Civic Centerin planetaariossa Japanissa.

Yleistietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Halkaisija lähes 9 metriä
 • 20+5 istumapaikkaa
 • Ensimmäinen MEGASTAR-projektoria käyttävä planetaario Euroopassa
 • Ensimmäinen ja ainoa hybridiplanetaario (kahta projektorijärjestelmää käyttävä) Baltiassa

AHHAAn planetaario kuuluu kahteen organisaatioon:

 • Nordic Planetarium Association
 • International Planetarium Society

Tiedekauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AHHAAn ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee Viron suurin tiedekauppa.[7] Kaupassa myydään esimerkiksi lautapelejä, ihmiskehon malleja, tähtikarttoja, robotteja ja kotiplanetaarioita. Kotiplanetaariot on tuottanut sama yritys, joka on luonut MEGASTAR-nimisen projektorin AHHAA-keskuksen planetaarioon.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedekeskus AHHAA järjestää säännöllisesti erilaisia tapahtumia, ja lisäksi tiedekeskuksen rakennusta käytetään erilaisten vastaanottojen ja palkintogaalojen järjestämiseen sekä TV-ohjelmien kuvaamiseen. Tunnetuimpien tapahtumien joukkoon kuuluvat:

 • Jokavuotinen Tutkijoiden yö -festivaali (Teadlaste Öö festival) – syyskuun kolmannella viikolla järjestettävä festivaali, jonka aikana Tartossa järjestetään erilaisia tieteeseen liittyviä tapahtumia (tiedekahviloita, tiedeteatteriesityksiä, laboratoriokierroksia, työpajoja yms.)
 • Yöleirit – yleensä koulujen lomien aikaan järjestettävät yhden yön yli kestävät leirit, joissa koululaiset pääsevät tutustumaan vierailijoilta suljettuihin AHHAAn huoneisiin ja nauttimaan planetaarioesityksistä.
 • Nuorille suunnatut tiedeleirit – koulujen lomien aikana järjestettävät viikon mittaiset leirit nuorille.

Kansainvälisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedekeskus AHHAA osallisrtuu tiedefestivaaleille ja -messuille niin Virossa kuin ulkomailla, useimmiten tiedeteatterin tai työpajojen muodossa. Viime vuosina AHHAA on osallistunut muun muassa seuraaville festivaaleille: Festival della Scienza ja Perugia Science Festival Italiassa, Korea Science Festival Koreassa, Moscow Science Festival Venäjällä, Science Picnic Puolassa ja Science Festival Belgrade Serbiassa.

Tunnustukset ja kunniamaininnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedekeskus AHHAA on saanut monia palkintoja ja tunnustuksia niin rakennuksensa kuin toimintansa ansiosta.

 • 28.01.2016 AHHAA valittiin unelmien työnantajaksi 2016.[8]
 • 17.-19.02.2012 TourEst2012 -messuilla Viron matkailuyritysten liiton jäsenet nimittivät AHHAA-keskuksen vuoden 2011 parhaimmaksi matkailukohteeksi[9].
 • 16.02.2012 nimitti Tarton kaupunginvaltuusto nimitti AHHAAn luojan ja johtajan Tiiu Sildin postuumisti Tarton kunniakansalaiseksi.
 • 19.12.2011 Tiedekeskus AHHAAn johtaja Tiiu Sild sai aikakauslehden Pere ja Kodu myöntämän vuoden 2011 kiitospalkinnon.
 • 07.12.2011 Etelä-Viron turismi -säätiö antoi vuosittaisessa konferenssissaan Tiedekeskus AHHAAlle vuoden 2011 parhaimman matkailukohteen nimikkeen.[10]
 • 28.11.2011 Tiedekeskus AHHAA voitti Tarton vuoden saavutus -kilpailun.[11]
 • 11.11.2011 Tieteellisen median konferenssilla nimeltä "MIDA?!" myönnettiin Tiedekeskus AHHAAn johtajalle Tiiu Sildille palkinto tieteen popularisoimisen eteen tehdystä elämäntyöstä.[12]
 • 2.–5.11.2011 Irlannissa, Dublinissa järjestetyssä 59. IFD kongressissa valittiin metallikattojen kategoriassa maailman parhaiten rakennetuksi katoksi Nordeconin vuosina 2010-2011 rakentama AHHAA-keskuksen katto, jonka rakentamisen projektipäällikkönä oli toiminut Peeter Voovere.
 • 07.10.2011 painettiin AHHAAn johtajan, Tiiu Sildin jalanjäljet Tarton Tasku-ostoskeskuksen viereiselle kävelykadulle, johon on painettu Tarttoa tunnetuksi tehneiden ja positiivisesti Tarton kehitykseen vaikuttaneiden tartolaisten jalanjälkiä.
 • 04.03.2011 AHHAA voitti kilpailussa "Vuoden paras rakennus Tartossa 2010" muiden uusien rakennusten kategoriassa parhaimman uuden rakennuksen palkinnon.[13]

Tukijat ja sponsorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedekeskus AHHAA:n toimintaa tukevat monet akateemiset instituutiot, ja tiivistä yhteistyötä tehdään niin julkisten kuin yksityistenkin tahojen kanssa: Viron opetus- ja tiedeministeriö (Haridus- ja Teadusministeerium), Tarton kaupunki, Tarton yliopisto, Haribo, Laima, AGA Estonia, Tallegg, Nordea, Ympäristöinvestointien keskus (Keskkonnainvesteeringute Keskus), Rakvere Lihakombinaat ja A. Le Coq Tartu Õlletehas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Meist — Teaduskeskus AHHAA Teaduskeskus AHHAA. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 2. Näitused — Teaduskeskus AHHAA Teaduskeskus AHHAA. Arkistoitu 27.8.2018. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 3. Teadusteater — Teaduskeskus AHHAA Teaduskeskus AHHAA. Arkistoitu 27.8.2018. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 4. Töötoad — Teaduskeskus AHHAA Teaduskeskus AHHAA. Arkistoitu 27.8.2018. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 5. Planetaarium — Teaduskeskus AHHAA Teaduskeskus AHHAA. Arkistoitu 27.8.2018. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 6. Aru, Margus (March–June 2012). "Under One Dome: AHHAA Science Centre Planetarium". Planetarian: Journal of the International Planetarium Society. 41 (2): 57 Issuu. Arkistoitu 1.11.2016. Viitattu 27.8.2018. (englanniksi)
 7. Teaduspood — Teaduskeskus AHHAA Teaduskeskus AHHAA. Arkistoitu 27.8.2018. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 8. AHHAA on unistuste tööandja 2016! — Teaduskeskus AHHAA Teaduskeskus AHHAA. Arkistoitu 27.8.2018. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 9. ArtWeb OÜ: Avaleht - Tourest tourest.eu. Viitattu 27.8.2018.
 10. ERR: Võrus tunnustati Lõuna-Eesti parimaid turismiobjekte Tartu Postimees. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 11. Ahhaa keskus sai mäekõrguse võidu Tartu Postimees. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)
 12. AHHAA keskuse juht Tiiu Sild pälvis teaduse populariseerija auhinna Delfi. 1321030764. Viitattu 27.8.2018.
 13. Ahhaa keskus Tartu parimate ehitiste seas Ehitusuudised.ee. Viitattu 27.8.2018. (viroksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta AHHAA.