Aha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Egyptin faaraota. Sanan tai lyhenteen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla AHA.
Aha hieroglyfein
Horus-nimi
G5
D34
Aha
Taistelija

Aha (usein myös Hor-Aha tai Horus Aha[1]) oli muinaista Egyptiä 1. dynastian aikaan vuoden 3000 eaa. tienoilla hallinnut faarao. Hän kuoli noin vuonna 2900 eaa.[2]

Aha oli Egyptin ensimmäisen dynastian perustaja. Hän yhdisti maan yhdeksi valtakunnaksi. Vuonna 1894 Hierarkonpoliksesta löydetyn liuskepaletin kuva on tulkittu maailmanhistorian ensimmäiseksi “sanomalehdeksi”. Se kuvaa Ylä- ja Ala-Egyptin yhdistämistä.[1]

Ahan ja muiden ensimmäisen dynastian faaraoiden hallituskaudelta on säilynyt hyvin vähän esineitä, joten hänen hallituskautensa pituudesta ei ole varmaa tietoa. Ahan katsotaan usein olevan taruissa mainittu Menes-niminen Ylä- ja Ala-Egyptin yhdistäjä sekä Memfiksen ja muinaisen Egyptin valtion perustaja.[2][1] Menesin olemassaolosta ei ole varmuutta, mutta toisinaan myös Narmeria pidetään Menesinä.

Ahan hauta sijaitsee Abydoksessa. Se koostuu kolmesta huoneesta, joilla on ollut yhteinen puinen katto.lähde? Myös Sakkarassa oleva hauta on ajoitettu Ahan hallituskaudelle. Siellä on haudattuna myös nuoria miehiä, jotka on surmattu saattamaan faaraota tuonpuoleisessa, leijonia sekä aurinkolaiva.[2] Tämä hauta on ensimmäinen tunnettu hauta, jonka yhteydestä on löytynyt vene.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 838. Lähteessä Ahan kuolivuodeksi on arvioitu 2810 eaa. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.
  2. a b c Margaret Bunson: Encyclopedia of ancient Egypt, s. 14. Infobase Publishing, 2002. ISBN 9780816045631.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Narmer
Egyptin faarao
1. dynastia
Seuraaja:
Djer